Energi

Ikea städar bort allt utom led-lampor

Ledlampan Ledare fick omdömet trevligt mysljus i Ny Tekniks test. Foto: Charlotta von Schultz
Ledlampan Ledare fick omdömet trevligt mysljus i Ny Tekniks test. Foto: Charlotta von Schultz

Ikea storstädar på belysningsavdelningen. Bara led-lamporna blir kvar.

Publicerad

EU har förbjudit glödlampor. Ikea går ett steg längre och rensar bort även halogen- och lågenergilampor. Från och med 2016 kommer företaget enbart att sälja lampor och armaturer som är baserade på lysdioder, led.

-Led är en ljusrevolution som dessutom kan ha stor effekt på elräkningen, säger Ikeas hållbarhetschef Steve Howard i ett uttalande.

En led-lampa drar 85 procent mindre ström än en glödlampa och har betydligt längre livslängd. Ikea uppger att deras led-lampor ska hålla cirka 20 år om de är tända runt tre timmar per dag. Det ska göra att lampans högre pris betalar sig efter tre år, enligt företagets beräkningar.

Ikea har redan flera led-lampor i sortimentet. Lampan Ledare fick omdömet ”trevligt mysljus” i Ny Tekniks test i augusti. Den kostar 99 kronor och ger 400 lumen, vilket motsvarar en 40 watts glödlampa.

EU har fasat ut glödlamporna steg för steg sedan hösten 2009 för att spara stora mängder energi. Första september i år infördes det sista steget i utfasningen när 40-, 25- och 15-wattslamporna förbjuds. Nu får de varken importeras eller tillverkas för försäljning i EU, men lampor som finns i lager får fortfarande säljas.