IEA: Solenergi kan bli största elkällan

2014-10-02 12:29  
Enligt det internationella energirådet IEA kan solenergi bli största elkällan 2050. Foto: TT

Solceller och termisk solkraft kan generera upp till 27 procent av världens elenergi år 2050, enligt det internationella energirådet IEA.

Det kraftiga prisfallet på solceller bidrar till att solen kan bli världens största källa till elenergi år 2050 -större än fossila bränslen, vind-, vatten- och kärnkraft. Den bedömningen gör IEA, International Energy Agency, i två nya teknikplaner för framtiden. Där beskrivs hur solen kan ge upp till 27 procent av världens totala elproduktion. Solceller står då för 16 procent, medan 11 procent kommer från termiska solkraftverk där stora linser eller speglar koncentrerar solens strålar.

I dag står solcellerna endast för cirka 1 procent av världens totala elproduktion. Den sammanlagda installerade kapaciteten var i början av året 150 gigawatt. Men tillväxten är snabb; under fjolåret var utbyggnadstakten 100 megawatt per dag i snitt. I IEA:s plan har kapaciteten vuxit till närmare 4 700 gigawatt år 2050.

De termiska solkraftverken har i dag en total installerad effekt på 4 gigawatt, betydligt mindre än solcellerna. Men i IEA:s vision har den ökat till 1 000 gigawatt år 2050.

IEA poängterar att rapporterna inte är prognoser. I stället vill energirådet peka på den tekniska potentialen och de politiska åtgärder som är nödvändiga för att nå visionen som kräver stora investeringar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt