Energi

IAEA tvekar om Fukushima

Reaktor 3 i Fukushima Daiichi fotograferad 8 oktober 2011. Foto: Tepco
Reaktor 3 i Fukushima Daiichi fotograferad 8 oktober 2011. Foto: Tepco

Japan kommer att få svårt att klara avvecklingen av den havererade kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi på 40 år, anser atomenergiorganet IAEA.

Publicerad

Vid en inspektion av kärnkraftverket på måndagen sa undersökningsgruppens ordförande Juan Carlos Lentijo att skadorna är så komplexa att det är omöjligt att förutsäga hur lång tid uppröjningsarbetet kan ta.

Både energibolaget Tepco, som äger anläggningen, och Japans regering, har kalkylerat med en avvecklingstid på upp till 40 år.

Men Lentijo påminde om att man först måste ta fram utrustning som fungerar även i radioaktiv miljö. Han är tveksam till att Tepco och myndigheterna kommer att hinna med att få fram sådan utrustning och hinna utföra arbetet på ett säkert sätt inom utsatt tid.

Hittills har man skött uppröjningsarbetet med utrustning som utvecklats ur en nödsituation, och anläggningen drabbas ideligen av problem med strömavbrott och läckande reservoarer med radioaktivt vatten.

Juan Carlos Lentijo varnade för att fler problem kommer att dyka upp:

- I en sådan här komplicerad anläggning kommer nya incidenter att inträffa. Det är viktigt att ha god beredskap för att identifiera dessa på rätt sätt och hitta metoder att lösa problemen.

Lentijo och hans 13 personer stora delegation uppmanade Tepco att öka tillförlitligheten i viktiga system, och att ersätta tillfällig utrustning som används, med permanenta pålitliga system, rapporterar ap.