ENERGI

Här syns Hitachi Energys fabriksområde i Ludvika.
Hitachi Energys fabrik i Ludvika. Nu planeras en tillbyggnad.

Hitachi Energy bygger ut fabriken – ökar kapaciteten för HVDC-tester

Kraftteknikjätten Hitachi Energy står för hälften av världens HVDC-projekt. Nu utökas kapaciteten för att testa styrsystem. Bolaget investerar 700 miljoner kronor i en utbyggnad av fabriken i Ludvika.

Publicerad Senast uppdaterad

En ny anläggning om 20 000 kvadratmeter ska byggas vid fabriken i Ludvika. Där ska den utökade testkapaciteten för styrsystem inrymmas.

Det handlar om styr- och skyddssystem som utgör hjärnan i system för överföring med högspänd likström, HVDC. Hitachi Energy kallar tekniken för Mach, modular advanced control for HVDC. Med den nya tillbyggnaden i Ludvika ska kapaciteten för tester av Mach-system femfaldigas.

Tillbyggnaden ska också innehålla kontorsutrymmen med plats för 1 000 personer och ett nytt besökscenter. Hitachi Energy har rekryterat kraftigt på senare år och hoppas att de nya kontorsytorna ska förbättra möjligheten till samarbete mellan medarbetarna.

Stora satsningar i Sverige

Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy Sverige.

Det första spadtaget är planerat till maj 2025 och arbetet beräknas vara slutfört 2027.

– Jag är glad över att vi får ytterligare en stor expansion i Ludvika. Den expertis och kompetens som finns i Ludvika inom högspänd likström är unik och något vi är stolta över globalt, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige, i ett pressmeddelande.

Förra året meddelade Hitachi Energy att 3,7 miljarder kronor skulle investeras i Sverige fram till 2027, bland annat i form av ökad kapacitet i Ludvikafabriken och samlokalisering av verksamheten i Västerås.

I bakgrunden låg bolagets globala satsning om sex miljarder dollar, som presenterades 2024. Den nya tillbyggnaden som nu planeras i Ludvika är en del i det sexmiljarderspaketet.

Första multiterminalen i Europa

Hitachi Energy är en stark aktör inom HVDC. Bolaget uppger att det nu har levererat mer än hälften av världens HVDC-projekt, till exempel nätanslutningarna Dolwin 1 och 2, som överför el från havsvindparker i Nordsjön.

Dessutom har bolaget stått för nätanslutningen till det nyinvigda projektet Caithness-Moray and Shetland, som är den första spänningssatta HVDC-sammankopplingen med flera terminaler i drift i Europa. Sådana multiterminaler, som gör det möjligt att bygga förgrenade elnät i havet, ses av många som nästa steg för HVDC-tekniken. Tidigare har den mest bedömts som lämplig för att överföra hög effekt från en punkt till en annan.

För två år sedan, 2023, landade Hitachi Energy ett rekordstort kontrakt, om cirka 145 miljarder kronor, för att leverera tolv omriktarstationer till HVDC-länkar i Nordsjön. Det är bolagets största avtal någonsin och brukar dessutom rankas som den största exportordern i Sveriges historia.