Har tagit första steget mot solel som hämtas i rymden

2021-03-09 07:00  
En framtida anläggning för att fånga sol i rymden skulle kunna ligga i omloppsbana på 36 000 kilometers avstånd från jorden. Foto: U.S. Naval Research Laboratory

Pentagon har skickat upp en solpanel, stor som en pizza, i låg omloppsbana. Nu har den levererat tio watt.

Utanför jordens atmosfär skulle solpaneler kunna fånga upp långt mer av den gränslösa energin från solen. Utmaningen som återstår är att hitta en metod för att föra ner elen till oss på marknivå – för nu är det första steget redan bevisat, rapporterar CNN.

I maj skickade Pentagon upp en solpanel i låg omloppsbana, och nu har man lyckats få testriggen att leverera tio watt. Vinsterna med solel i rymden handlar inte bara om att man kan tillbringa huvuddelen av dagen i solljus. En bidragande faktor är att man kan fånga in massor med extra energi i form av blått ljus, som har en kort våglängd och återkastas åt alla håll i atmosfären.

Solpanelen med en diameter på 30 cm är en så kallad Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM). Den har placerats på Pentagons drönare X-37B, som gör ett varv runt planeten på 90 minuter – och med en teknik på plats för att överföra energin så skulle rymdbaserade solpaneler kunna serva vitt skilda platser.

Läs mer: 50 000 MW vindkraft är på gång i svenska vatten

– Den unika fördel som solenergi-satelliter har över alla andra typer av kraftkällor är möjligheten till en global överföring. Du kan skicka energi till Chicago och bråkdelen av en sekund senare, om så behövs, istället skicka kraften till London eller Brasilien, säger Paul Jaffe som är en medutvecklare bakom projektet.

En verklig rigg skulle läggas in en geosynkron omloppsbana på ett mycket större avstånd från jorden, och enligt Paul Jaffe tror vissa forskare att lösningen skulle kunna leverera samma mängd el som ett av våra största kraftverk, i form av flera gigawatt.

Förhoppningen är att energin en dag ska kunna föras ner till jorden, och de metoder som föreslås är antingen i form av mikrovågor alternativt med en enorm laser. Att bygga i rymden är otroligt dyrt men å andra sidan kan man skapa kilometerlånga antenner utan att behöva ta hänsyn till gravitationen.

John Edgren

Mer om: Solel Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt