Energi

Han får Sveriges Ingenjörers miljöpris

Henrik Ekman Foto: Youtube

Journalisten Henrik Ekman får Sveriges Ingenjörers miljöpris. Själv betraktar han det som uppskattning för flera decenniers arbete. Men redan nu ser han nya tuffa miljökonflikter i Sverige framöver.

Publicerad

- Jag tror att vi i framtiden kommer att få nya konflikter kring sakfrågor som vi trott att vi lämnat bakom oss för länge sedan. Det handlar om att vi kan komma att behöva bygga vindkraftverk i Sareks nationalpark, bygga ut vattenkraft i Vindelälven eller på olika sätt använda Stockholms skärgård för industriell verksamhet som hamnar och terminaler, säger Henrik Ekman, till Nyteknik.se.

Bakgrunden till Ekmans tankar kommer huvudsakligen från insikten om de kraftigt ökade försörjningskraven som nu är på väg att uppstå på global nivå. Med över 10 miljarder människor på jorden och ökade krav på internationella samarbeten kring försörjningsfrågorna när det gäller exempelvis mat, vatten och energi kommer Sverige att behöva ställa upp mer än idag. Därför fruktar Henrik Ekman att de naturområden som sedan en tid tillbaka betraktats som skyddade mot olika typer av produktion mycket väl kan komma att behövas i ett globalt försörjningssystem. Och där kommer det ofrånkomligen att bli strider, säger han.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här