Grön jul i Danmark med 110 procent vindkraft

2017-12-27 11:07  
Foto: TT

Någon vit jul är det inte i Danmark i år heller. Å andra sidan blir den grön som aldrig förr – vindkraften producerar motsvarande 110 procent av landets elförbrukning, beräknar branschorganisationen Dansk Energi.

– Vi får en rekordgrön jul energimässigt. Det blåser riktigt mycket på julafton, och det innebär att de danska vindmöllorna producerar riktigt mycket ström, säger Stine Leth Rasmussen, avdelningschef på Dansk Energi.

Och då är julafton ändå en dag med extra hög förbrukning. Mellan klockan 17 och 18, då aktiviteten i många kök är intensiv inför julmiddagen, ligger den danska elförbrukningen 13 procent högre än samma tid en genomsnittlig dag.

Till skillnad från i Sverige, där kärnkraft och vattenkraft står för lejonparten av den energiproduktion som räknas som fossilfri, litar Danmark mest till vinden för sin gröna energi. Och den byggs ut snabbt.

– I Danmark kan vi nu täcka över hälften av vår elförbrukning på årsbasis med förnybar energi, säger Stine Leth Rasmussen.

Läs mer:

Läs mer: Danmark förbinds med världens längsta likströmskabel

Däremot ligger danskarna sämre till vad gäller resten. Det är mycket fossila bränslen, särskilt som nya, mindre gynnsamma skatteregler fått elbilsförsäljningen att rasa.

I det sammanhanget tycker Stine Leth Rasmussen att Danmark självt borde kunna få användning för den vindenergi som nu blåsiga dagar går på export.

– Så att vi använder grön ström för att ersätta olja och gas för uppvärmning, och el för att ersätta bensin och diesel i transporterna.

Mer om: Vindkraft Danmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt