Danmark förbinds med världens längsta likströmskabel

2017-10-31 17:11  
Arkivbild på en tidigare prisad HVDC-kabel. Foto: NKT

Danmarks energi- och klimatminister Lars Christian Lilleholt har gett grönt ljus till vad som beskrivs som världens längsta likströmskabel.

Den mer än 750 kilometer långa kabeln ska gå mellan Storbritannien och Danmark och ska säkra elförsörjningen och öka möjligheterna att handla med el i framtiden mellan länderna.

– Det är en samhällsekonomisk morot för Danmark i det här, för i Danmark har vi långa perioder av överskott av grön energi, säger Lilleholt.

Kabeln kommer att gå från Vejen på Sydjylland till omkring 170 kilometer norr om London. Överföringskapaciteten motsvarar ungefär en tredjedel av den genomsnittliga danska elförbrukningen.

Kabeln börjar läggas 2019, och arbetet är klart år 2022. Projektet innebär att elpriset för det genomsnittliga hushållet i Danmark ökar med mellan åtta och fyrtio danska kronor årligen.

Mer om: Likström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt