Google guidar till solceller på taket

2015-08-18 08:56  
Kartan visar hur mycket solceller som kan installeras på ett utvalt tak tillsammans med beräknad soltid per år. Foto: Project Sunroof

Knappa in din adress och Google räknar ut om det lönar sig att skaffa solceller på just ditt tak.

Google har utvecklat Project Sunroof, som visar hur mycket solel som skulle kunna genereras på ditt tak om du installerade solceller. Tjänsten, som bygger på Google Maps, tar hänsyn till väderstreck, om det finns träd eller annat som kan skugga taket och hur vädret brukar variera i området.

När användaren fyllt i sin adress och elräkning räknar verktyget ut om det är lönsamt att skaffa solceller och rekommenderar i så fall hur stor anläggningen ska vara. Om du vill göra slag i saken kan du ta kontakt med någon av de solcellsinstallatörer, som sponsrar sajten. I ett första steg testas tjänsten i Boston, Fresno och San Francisco.

Det finns fler online-tjänster som ger besked om ett visst tak lämpar sig för solceller. För drygt två år sedan skrev Ny Teknik om en solkarta från Stockholms stad, som visar hur stor potentialen är för solel och solvärme på taken i Stockholm. Den tar dock inte hänsyn till om taket skuggas av exempelvis skorstenar och träd.

Ett annat exempel är Vattenfalls Solcellsguide, där du markerar ditt tak på en karta och anger takvinkel och väderstreck. Sedan kan den som önskar få en offert på ett lagom stort solcellspaket.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt