Energi
Genombrott för svensk mesh-teknik
Litet svenskt utvecklingsbolag får order på över 100 miljoner kronor för ett gigantiskt M2M-projekt med smarta elmätare.
Det är fest på Järnvägsgatan 10 i Sundbyberg.
- Det här är förstås jättekul och ett verkligt genombrott för vår nya produkt, säger Björn Lindblom, vd för Connode.
Det lilla svenska bolaget ska delta i ett jätteprojekt i Storbritannien, där man ska koppla upp 53 miljoner smarta elmätare.
- Det vi bidrar med är en programvara som ökar räckvidden på gsm-nätet, för att man ska kunna nå ut till alla elmätare. Och ibland sitter de ju till exempel nere i källaren där täckningen inte alltid är så bra, säger Björn Lindblom.
Connodes lösning skapar ett ”lokalt gsm-nät” med hjälp av på mesh-teknik. Informationen från elmätarna går då via olika noder i det lokala nätet till en så kallad masternod. Bolagets senaste produkt är en helt ip-baserad lösning. En öppen standard var ett av kundens krav.
- Mesh-nätet är ett självläkande radionät, och tillgängligheten ligger på över 99 procent. Kraven på säkerhet i det här nätet är hög. Hushållen ska ju kunna läsa av och styra sin elförbrukning löpande.
Connode är underleverantör till mobiloperatören Telefonica, som utsetts till huvudleverantör av kommunikationstjänsterna till över 20 miljoner av de brittiska smarta el- och gasmätarna. Telefonicas beställare är departementet för energi och klimatkontroll. Installationen ska vara klar runt 2020.
Telefonicas affär värderas till 15 miljarder kronor, och är därmed en av världens hittills största uppdrag för kommunikation mellan apparater, det som ibland kallas M2M (machine to machine).
Basen i Telefonicas lösning är det brittiska dotterbolaget O2:s mobilnät. Svenska Connodes meshnät är alltså ett komplement.
Björn Lindberg kan ännu inte uppge något exakt värde på Connodes kontrakt.
- Avtalet är inte helt klart ännu. Men det handlar om minst 100 miljoner kronor för oss, säger han.
- Telefonica räknar med att 10-20 procent av alla enheter måste förses med mesh-radio. Men vi får se när allt väl börjar rullas ut.
Det lilla utvecklingsföretaget Connode ligger i Sundbyberg. Bolaget har bara 13 anställda, varav 6 jobbar med utveckling. En del produktutveckling har också outsourcats. Flera är experter på radioteknik, och har tidigare jobbat på Ericsson, däribland Björn Lindblom.
Bolaget, som knoppades av från Tritech för två år sedan, har tidigare levererat lösningar för smarta elmätare till Eon i Malmö och Helsingfors Energi.
Björn Lindblom ser nu även andra tillämpningar. Tack vare den standarden öppnas nya möjligheter. Många företag räknar numera med att det finns 50 miljarder uppkopplade prylar 2020.
- Vår lösning passar för tillämpningar där det krävs en säker överföring av små datamängder. Det är inget för videotrafik alltså, säger Björn Lindblom.