Energi

GE-turbiner i Markbygden ska förebygga isbildning

GE ska leverera 179 vindkraftverk om 3,6 MW vardera till Markbygdens etapp ett.
GE ska leverera 179 vindkraftverk om 3,6 MW vardera till Markbygdens etapp ett.
Så här kan det komma att se ut i Markbygden i framtiden. Bilden är ett montage. Foto: Svevind
Så här kan det komma att se ut i Markbygden i framtiden. Bilden är ett montage. Foto: Svevind
Vindkraftparken Markbygden planeras väster om Piteå. Foto: Svevind
Vindkraftparken Markbygden planeras väster om Piteå. Foto: Svevind
Markbygdenprojektet spänner över 450 000 kvadratkilometer. Foto: Svevind
Markbygdenprojektet spänner över 450 000 kvadratkilometer. Foto: Svevind
Eustace Furtado.
Eustace Furtado.

Vindkraftparken Markbygden tar form allt mer. GE ska leverera 179 vindkraftverk med ett egenutvecklat system för att undvika isbildning på rotorbladen.

Publicerad

Om Markbygden utanför Piteå byggs ut helt blir den en av Europas största vindkraftsparker. Här planerar företaget Svevind att bygga upp till 1 101 vindkraftverk.

Hittills har 48 vindkraftverk monterats. Samtliga har levererats av Enercon. Nu står det klart att 179 av turbinerna i etapp 1 kommer att levereras av GE Renewable Energy.

Vindkraftverken från GE kommer att börja tas i drift under senare delen av 2018, men ska vara i full drift i slutet av 2019. De ska ha en installerad maxeffekt om 3,6 megawatt vardera och en rotordiameter på 137 meter. Rotorbladen ska förses med ett egenutvecklat varmluftsystem som ska förebygga isbildning.

- Innovationen handlar om hur man startar och stoppar systemet, hur man hittar de rätta tröskelvärdena för det. Här använder vi oss av molnbaserad data, berättar Eustace Furtado, GE:s kommersiella ledare på Markbygdenprojektet.

Genom att kombinera information från termometrar och vibrationssensorer på vindkraftverken med data från klimatmodeller ska systemet lyckas förutse när is kan börja bildas på rotorbladen.

- De flesta system vet när is har bildats på rotorbladen men det kan ta två timmar att få igång avisningssystemet och då har redan is hunnit bildas på rotorbladen, så då är det nästan för sent. Förhoppningsvis är vårt system lite smartare, säger Eustace Furtado.

- När det gäller vår användning av big data tycker vi att vi ligger i framkant, säger Ivar Simensen, GE Nordics presskontakt.

Läs mer:

På vindkraftverk i USA och Kanada har GE tidigare använt ett liknande avisningssystem där varmluft smälter is på rotorbladen. Men det har endast kunnat användas när vindkraftverket står stilla. Då gör bolaget en dubbel förlust, eftersom ingen el genereras samtidigt som avisningen drar el.

För svensk del ville GE därför utveckla ett system som kunde användas även när rotorbladen är igång. Det har gjorts genom modifieringar av värmeelementet och fläktar, samt anpassning av temperaturen på luften.

GE har testat sitt nya system på mindre vindkraftverk och ska även göra tester på fullstora vindkraftverk i närheten av Markbygden innan de 179 verken monteras. Sedan blir Markbygden den första kommersiella installationen av varmluftssystemet.

- Jag hoppas att vi kan komma fram till ett effektivt sätt att smälta is som också är kommersiellt gångbart så att vi kan bygga fler vindkraftparker i kalla regioner, säger Eustace Furtado.

GE har gått ihop med Green Investment Group för att kunna köpa loss projektet från Svevind. Investeringen handlar totalt om cirka 800 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 7,8 miljarder kronor.

Goda vindförhållanden

I vindkraftparken Markbygden, väster om Piteå, planerar Svevind upp till 1 101 vindkraftverk, som tillsammans skulle kunna generera ungefär 8-12 TWh per år.

Enligt Svevind har området mycket goda vindförhållanden, samtidigt som det är glesbefolkat och det finns förhållandevis liten grad av motstående intressen. Dessutom finns tre stora kraftledningar som kan användas för överföring av el.