Gasolkraftverk för utflykt i det gröna

2010-03-25 08:46  
Enepo kallas det rullbara gasolkraftverket

El till utflyktsköket, den bärbara datorn eller elverktygen alstrar Hondas nya bärbara gasolkraftverk, med grönare profil än ett bensindrivet kraftverk.

Honda börjar i maj sälja ett nytt bärbart elkraftverk som drivs med gasol. En laddning butangas räcker i litet drygt en timme om kraftverket körs för att ge full effekt, 900 W, eller drygt två timmar för en fjärdedels effekt.

Jämfört med de bensindrivna småkraftverk som Honda tillverkat sedan länge och är känt för över hela världen släpper det gasoldrivna kraftverket ut 10 procent mindre koldioxid.

Honda har lagt ned stor möda på att göra användningen enkel. Gasolpatronerna laddas enkelt i kraftverket, dras igång med startsnöre varefter elutrustningen kan kopplas in. Kraftverket har formen av en rullande släpkärra. Vikten är ca 20 kg.

Behövs mer effekt kan två kraftverk kopplas samman, vare sig det är ett gasoldrivet eller bensindrivet kraftverk.

Enligt Honda är ljuddämparen så effektiv att kraftverket kan användas även på morgonen utan att störa omgivningen. Ljudnivån vid full effekt är 84 dB (A), vid en fjärdedels effekt 79 dB(A).

Förbränningsmotorn är en luftkyld fyrtaktsmotor med volymen 57,3 cc.

(Uppdaterad korrigerad version)

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt