Fyra partier vill stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2

2019-12-17 13:53  

SD, M, KD och L i näringsutskottet vill hejda avvecklingen av Ringhals 1 och 2. De är i minoritet men hoppas att någon i riksdagsmajoriteten röstar fel eller uteblir när frågan om ägardirektiv till Ringhalsägaren Vattenfall ska avgöras efter nyår.

– Vi har ju sökt stöd tidigare för att ge Vattenfall direktiv om att driva Ringhals 1 och 2 vidare, men även att korrigera ordergivningen till Vattenfall och ge dem möjlighet att titta på ersättningsreaktorer, säger Mattias Bäckström Johansson, ledamot för Sverigedemokraterna i riksdagens näringsutskott.

Rent formellt handlar frågan om att försöka driva igenom ett tillkännagivande där regeringen ombeds ändra i ägardirektiven till statliga Vattenfall.

Mattias Bäckström Johansson konstaterar att SD varit ensamma om det tidigare men nu har fått stöd av Liberalerna, samt Moderaterna och Kristdemokraterna.

Läs mer: Ygeman: ”Klimatförnekarna och kärnkraftskramarna är en minoritet”

– Det finns förutsättningar att få igenom ett sådant tillkännagivande, säger Bäckström Johansson om vad som väntar när frågan ska avgöras i omröstning med riksdagens samtliga ledamöter, i kammaren, troligen den 15 januari nästa år.

De fyra partierna är i minoritet i utskottet och i kammaren. I kammaren hänger det på en röst hit eller dit. Det kan avgöras av riksdagens vildar, de två som lämnat sina partier, eller om någon eller några ledamöter inte kommer.

Energiminister Anders Ygeman (S) ser det hela som symbolpolitik. Och de fyra partierna har ingen plan för att lägga upp de statliga subventioner som krävs om det skulle vara skarp politik, hävdar han. Det krävs ju säkerhetsanpassningar för, kanske, miljardbelopp.

– För det första skulle det bli en fråga om det går att livstidsförlänga och för det andra skulle det krävas ett budgetbeslut, säger Ygeman.

M och KD hoppade nyligen av energiöverenskommelsen från 2016 med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, missnöjda med att inte få igenom ändringar som har med kärnkraftens framtid att göra.

Läs mer: Kärnkraftverk får tillstånd för 80 års drift

Att M och KD nu ställer sig bakom förslaget om Ringhals 1 och 2 i näringsutskottet är en logisk följd på avhoppet, enligt Lars Hjälmered (M), ordförande i utskottet.

– För oss handlar det om att göra vad vi kan för att rädda Ringhals 1 och 2. Utgångspunkten för oss är att de behövs för en trygg elförsörjning och att det har stora miljöfördelar som gör att samhället kan få bra och klimatsmart el, säger Hjälmered.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt