Förvarar kärnavfall i 500 år – nu är en utbyggnad ett steg närmare

2019-11-13 15:14  

Nu återstår bara ett regeringsbeslut för att förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, kallat SFR, i Forsmark ska få tillstånd att bygga ut.

Nu ger också Mark- och miljödomstolen sitt godkännande. Sedan tidigare har Strålsäkerhetsmyndigheten sagt ja, och nu återstår bara regeringens beslut.

Anläggningen har funnits i drift sedan 1988, men behöver nu byggas ut för att skapa utrymme för slutförvaring av låg- och medelaktivt kortlivat avfall från de svenska kärnkraftsverken, enligt Svensk kärnbränslehantering, som driver förvaret.

I dag kan SFR ta emot 63 000 kubikmeter avfall. Den planerade utbyggnad ska göra det möjligt att få plats med 200 000 kubikmeter avfall.

SFR ligger vid Forsmarks kärnkraftverk i Uppland, och är placerat i bergssalar 60 meter under havsbotten. Utbyggnaden ska ligga djupare, ned till 140 meter under havsbotten.

Läs mer: Regeringens experter: Slutförvar för kärnavfall kräver mer forskning

I förvaret läggs material som har använts vid driften av de svenska kärnkraftverken. Där placeras också radioaktivt avfall som kommer från sjukvård och forskning, bland annat.

I SFR ska också radioaktivt rivningsavall från de stängda svenska kärnkraftverken placeras. Förvaret ska klara att isolera avfallet i minst 500 år, och efter det garantera att radioaktivitet som återstår ska hanteras säkert i 10 000 år.

Det svenska använda kärnbränslet ska inte placeras i SFR. För det avfallet, som är långlivat, finns ännu inget beslut taget om att bygga ett slutförvar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt