Energi

Förvarar kärnavfall i 500 år – nu är en utbyggnad ett steg närmare

SFR, slutförvaret för kortlivat kärnavfall. Den blå delen är den del som ska byggas ut, den grå delen är det befintliga förvaret. Foto: Lasse Modin/SKB MONTAGE
Transporttunnel i SFR, förvaret för kortlivat kärnavfall, i Forsmark. Foto: Lasse Modin/SKB
Foto: Alamy

Nu återstår bara ett regeringsbeslut för att förvaret för kortlivat radioaktivt avfall, kallat SFR, i Forsmark ska få tillstånd att bygga ut.

Publicerad

Nu ger också Mark- och miljödomstolen sitt godkännande. Sedan tidigare har Strålsäkerhetsmyndigheten sagt ja, och nu återstår bara regeringens beslut.

Anläggningen har funnits i drift sedan 1988, men behöver nu byggas ut för att skapa utrymme för slutförvaring av låg- och medelaktivt kortlivat avfall från de svenska kärnkraftsverken, enligt Svensk kärnbränslehantering, som driver förvaret.

I dag kan SFR ta emot 63 000 kubikmeter avfall. Den planerade utbyggnad ska göra det möjligt att få plats med 200 000 kubikmeter avfall.

SFR ligger vid Forsmarks kärnkraftverk i Uppland, och är placerat i bergssalar 60 meter under havsbotten. Utbyggnaden ska ligga djupare, ned till 140 meter under havsbotten.

I förvaret läggs material som har använts vid driften av de svenska kärnkraftverken. Där placeras också radioaktivt avfall som kommer från sjukvård och forskning, bland annat.

I SFR ska också radioaktivt rivningsavall från de stängda svenska kärnkraftverken placeras. Förvaret ska klara att isolera avfallet i minst 500 år, och efter det garantera att radioaktivitet som återstår ska hanteras säkert i 10 000 år.

Det svenska använda kärnbränslet ska inte placeras i SFR. För det avfallet, som är långlivat, finns ännu inget beslut taget om att bygga ett slutförvar.