Försvarsmakten: PFOS-rening möjligen intressant

2015-01-27 12:49  

Svevia har tagit fram en metod att rena jordmassor från det giftiga ämnet PFOS. Men Försvarsmakten är måttligt intresserad.

PFOS, perfluoroktansulfonat, är ett reproduktionsstörande ämne som inte bryts ner i naturen. Det har tidigare använts i brandsläckningsskum, vilket misstänks vara orsaken till att ämnet har förorenat mark och vatten på flera håll i landet.

Hittills har det inte funnits några etablerade metoder för att sanera ämnet från mark, men nu har Svevia tagit fram en metod som har visat sig framgångsrik i ett fullskaleförsök. 30 ton förorenade jordmassor har tvättats så att 96 procent av PFOS-ämnet togs bort.

- Om Svevia har lyckats rena 30 ton så kan det möjligen vara intressant, men det är en helt annan sak när det rör sig om tusentals ton, säger Folke Borgh, chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Försvarsmakten har bedrivit verksamhet på flera av de brandövningsplatser som pekas ut som källor till föroreningarna, till exempel F17 i Kallinge och Ärna flygfält i Uppsala.

Enligt Folke Borgh letar Försvarsmakten efter möjliga saneringsmetoder och flera företag har hört av sig och sagt att de har lösningar. Men inga av dem tycker Folke Borgh verkar lovande.

- Det handlar om oerhört stora kostnader i förlängningen, så man måste vara synnerligen säker på att man väljer rätt. Det är vi inte i förhållande till dem som har presenterats hittills, säger han.

Han understryker dock att sökandet efter en möjlig saneringsmetod måste göras i samarbete med berörda myndigheter och övriga intressenter.

Linda Nohrstedt

Mer om: PFOS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt