Energi

Första lysdioden på kisel når marknaden

Vita lysdioder tillverkade på billiga kiselskivor. Foto: Plessey
Vita lysdioder tillverkade på billiga kiselskivor. Foto: Plessey

Den brittiska halvledartillverkaren Plessey erbjuder vita lysdioder tillverkade på billiga kiselskivor. Först i världen, hävdar företaget.

Publicerad

Såväl elektronikjättar som små innovationsföretag utvecklar processer för att tillverka lysdioder på halvledarbranschens favoritmaterial: Kisel. I dagens lysdiodsfabriker används oftast substrat av safir eller kiselkarbid, vilket är mycket dyrare. En av utmaningarna är att galliumnitrid och kisel har olika termiska egenskaper, vilket kan orsaka sprickor eller böjningar i materialen.

Nu säger sig brittiska Plessey Semiconductor vara först ut med att kunna erbjuda kommersiella kisellysdioder på marknaden. De är tillverkade i galliumnitrid på sex tums kiselskivor i företagets fabrik i Plymouth i England.

Enligt uppgifter i amerikanska och brittiska tidningar så är ljusflödet endast 2 lumen vid 20 milliampere, och de första dioderna som levereras är avsedda för indikatorlampor och bakgrundsbelysningar. Men Plessey räknar med att kunna erbjuda lysdioder för lampor, som säljs som glödlampsersättare, senare under året. Varken prisuppgifter eller ljusprestanda har presenterats.