Energi
Första HVDC-länken får elektricitetens Nobelpris
Elförbindelsen mellan Gotland och fastlandet byggdes på 50-talet när högspänd likströmsöverföring var ny och oprövad teknik. Nu belönas länken med ett pris för milstolpar i elektricitetens historia.
1954 driftsattes den första kraftlänken mellan Gotland och fastlandet. En 96 kilometer lång högspänd likströmskabel mellan Västervik och Ygne skulle säkra elförsörjningen på ön.
Högspänd likströmsöverföring (HVDC) var vid den tiden en ny och oprövad teknik, men har sedan dess spelat en avgörande roll i uppbyggnaden av hållbara energisystem världen över.
Gotlandslänken tillverkades av Asea för statsägda Vattenfall. Anläggningen utvecklades av ett team från Asea och Vattenfall under ledning av Uno Lamm, som brukar kallas för upphovsmannen till högspänd likströmsöverföring.
Ny Teknik har tidigare skildrat historien bakom Uno Lamms arbete och Gotlandsförbindelsen, som blev klar ett år tidigare än planerat och gav gotlänningarna halverad eltaxa.
Nu tilldelas Gotlandslänken utmärkelsen IEEE Milestone. IEEE står för The Institute of Electrical and Electronics Engineers och är en internationell yrkesorganisation.
Med Milestone-priset vill organisationen uppmärksamma avgörande tekniska framsteg i elektricitetens historia. Tidigare har bland annat transistorn och CD-spelaren belönats. Likströmslänken till Gotland blir den första Milestone-utmärkelsen som går till Sverige.
Olof Samuelsson, professor vid Lunds universitet och representant för IEEE, liknar Milestone-priset vid elektricitetens Nobelpris.
– Vi vill lyfta tekniska genombrott till allmänhetens kännedom, lite som Nobelpriset gör. Våra plaketter ska påminna om att det vi i dag tar för givet var ganska svårt att genomföra, säger han.
IEEE har tagit fasta på att Gotlandslänken var den första kommersiella HVDC-förbindelsen och även den första undervattenskabeln med HVDC-teknik.
Organisationen ser länken som en tydlig milstolpe i utvecklingen av modern och pålitlig elöverföringsteknik. ”Projektet innehöll flera världspremiärer och var ett genombrott för både kabel- och omvandlingstekniker som ledde vägen för ett antal välkända överföringsprojekt,” skriver IEEE på sin hemsida.
Olof Samuelsson framhåller HVDC-teknikens förmåga att förena två olika växelströmssystem, till exempel Gotlands och fastlandets elnät, samt dess möjligheter att nå längre med elöverföring.
– Nu kommer en andra boom när det är intressant med vindkraft. Man vill bygga vindkraft där det blåser bra, till exempel ute till havs, då är HVDC-tekniken nyckeln till att överföra vindenergin, säger Olof Samuelsson.
I dag, måndag, arrangeras en ceremoni på Gotland där priset delas ut till Vattenfall och ABB. En bronsplakett kommer då att sättas upp utanför HVDC-stationen i Ygne.