Energi
Forsmark måste öka skyddsområdet
Efter Greenpeace-demonstrationen på Forsmark: Nu kräver Säkerhetsmyndigheten större skyddsområde och skärpta kontroller
Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Mats Persson har i dag fredag träffat kärnkraftsverkens VD:ar och diskuterat säkerheten på landets kärnkraftverk efter Greenpeace-aktionerna på Forsmark och Ringhals den 9 oktober.
Industriföreträdarna kom med en rad förslag kring ökad säkerhet som myndigheten nu ska utvärdera.
-Greenpeace aktioner innebar inga risker ur strålsäkerhetssynpunkt. Vi kan konstatera att det tekniska skyddet har fungerat som det ska. Men det är allvarligt att några aktivister lyckats dröja sig kvar, särskilt i Forsmarks fall, där aktivisterna var på bevakat område, säger Mats Persson, i ett pressmeddelande.
Det 20-tal aktivister som lyckades ta sig med cyklar på Ringhals industriområde kom in på Ringhals industriområde. För att ta sig till driftsområdet på verket, som rymmer reaktorbyggnaderna, skulle de ha behövt passerat nya, betydligt högre staket och vakter.
Den säkerhetslösningen saknas, enligt uppgift, på Forsmark. När aktivisterna klättrade över det dubbla stängslet kring kärnkraftverket med hjälp av långa stegar hamnade direkt inne på Forsmarks driftsområde där reaktorbyggnaderna finns. Miljöminister Lena Ek uppgav under en presskonferens att aktivisterna på Forsmark kom in i en högre säkerhetszon.
Strålsäkerhetsmyndigheten säger sig sedan tidigare ha lämnat förslag till kärnkraftsbolagen om hur skyddet av verken kan öka. Om arealen som utgör så kallad skyddsobjekt görs större än i dag uppges vakterna få möjligheter att oftare undersöka personer och fordon inom ett större område från kärkraftsreaktorerna.
Två aktivister gömde sig i över ett dygn, enligt uppgift, under takstolarna i en barack på ett ställverk som håller på att byggas och som ligger en kilometer rakt ut i skogen.
-Vi vill att Forsmark utvidgar skyddsområdet och att man har skärpta kontroller av personer, fordon och gods betydligt längre från anläggningen än i dag, säger Stig Isaksson, expert på fysiskt skydd vid SSM till Svenska Dagbladet i dag.
Mats Persson anser att industrin snabbt borde vidta åtgärder:
-Vi ska nu påskynda processen med att ta fram föreskrifter för detta. Men kärnkraftindustrin behöver inte invänta våra föreskrifter för att utöka det fysiska skyddet. Vi vill poängtera att det är kärnkraftsindustrin själv som har ansvaret för säkerheten, och det finns flera initiativ som de själva kan ta för att höja säkerheten. Bland annat behöver kärnkraftverken ha rutiner för att försäkra sig om att alla personer som trängt in på anläggningen grips och förs därifrån, säger han.