Forskare har förvandlat havsvatten till vätgas

2019-03-19 14:15  
Forskarna har tagit fram en prototyp som kan generera vätgas från havsvatten med hjälp av solceller. Foto: Hongjie Dai, Yun Kuang, Michael Kenney

Saltvatten gör att elektroden rostar. Men en forskargrupp ledd från Stanford har kommit på hur problemet ska lösas så att havsvatten kan användas för att producera vätgas.

Många ser elektrolys som en lovande ny källa till förnybar energi. Elektrolys innebär att vatten spjälkas till vätgas och syrgas.

Förnybar elektricitet kan användas för att driva elektrolysen och vätgasen som produceras kan sedan användas som drivmedel i till exempel bränslecellsbilar. Det ger fördelen att körningen inte leder till några koldioxidutsläpp.

Elektrolys är en gammal och enkel idé. En kraftkälla ansluts till två elektroder som placeras i vatten. När strömmen slås på bildas vätgas vid den ena elektroden och syrgas vid den andra.

Men elektrolysmetoden har en del nackdelar. En är att endast rent vatten kan användas vid spjälkningen. Annars korroderar den positiva elektroden.

Beläggning kunde stöta bort kloriden

En forskagrupp ledd av professor Hongjie Dai vid Stanforduniversitet har arbetat på att lösa problemet. För det är dyrt att framställa rent vatten.

– Teoretiskt behöver du så mycket vätgas för att driva städer och bilar att det inte är tänkbart att använda renat vatten, säger forskarna i ett pressmeddelande.

De upptäckte att en beläggning med negativ laddning kunde stöta bort kloriden i saltvattnet och därmed fördröja nedbrytningen av den underliggande metallen på den positiva elektroden.

Beläggningen består av en kärna av nickelskum täckt med nickelsulfid och nickeljärnhydroxid.

Prototyp ger vätgas av San Franciscobuktens vatten

Utan beläggningen kunde elektrolysutrustningen fungera i omkring tolv timmar i havsvatten. Men med beläggningen kunde den arbeta i mer än tusen timmar.

Forskargruppen kunde också driva elektrolysen betydligt snabbare än tidigare försök.

– Det som imponerar i den här studien är att vi kunde använda samma strömstyrka som används i industrin i dag, säger studenten Michael Kenney, som deltog i studien, i pressmeddelandet.

Forskarnas arbete har mestadels utförts i laboratoriet där det var enkelt att kontrollera förhållandena, men de har också tagit fram en prototyp som drivs av solkraft. Den kan producera vätgas och syrgas från havsvatten som hämtades från San Franciscobukten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt