Förhöjd radioaktivitet i Helsingfors

2016-03-08 13:01  
Foto: Alamy

Förhöjda halter av radioaktivt cesium-137 uppmättes i luften i Helsingfors i torsdags och fredags. Nivåerna är dock inte farliga enligt finska Strålsäkerhetscentralen, Stuk.

I ett pressmeddelande rapporterar Stuk att 4 000 mikrobequerel per kubikmeter luft har noterats på en mätstation i Helsingfors. Det är cirka tusen gånger högre än normalt.

Men nivåerna bedöms ändå inte vara farliga. Enligt Stuk innebär de ingen risk för människors hälsa och invånarna behöver inte vidta några åtgärder för att skydda sig.

Stuk övervakar situationen på flera håll i landet, men det är bara en station som har gett utslag för förhöjda värden av cesium-137.

Var cesiumet kommer ifrån är oklart. Eftersom det endast är cesium-137 som har upptäckts och inga andra ämnen kan det inte röra sig om ett utsläpp från en reaktorhärd.

I Sverige är Strålsäkerhetsmyndigheten inte oroat över det finska fyndet.

– Det är inte alarmerande höga nivåer. Det är högre än bakgrundsstrålningen men fortfarande inga nivåer som ger några hälsoeffekter eller kräver någon åtgärd, säger David Persson, pressansvarig på SSM.

Myndigheten räknar med att få in resultat från svenska mätstationer under tisdagseftermiddagen för att se om motsvarande förhöjning av cesium-137 kan detekteras även här.

Läs mer:

Strålning i Helsingfors kom från myndighetens garage

Inga förhöjda strålningsvärden i Sverige 

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL