Finska kärnkraftsreaktorn försenad på nytt

2019-12-23 09:15  
Olkiluoto 3 i augusti 2015. Foto: TVO/Hannu Huovila

Brister i reservdelar och för långsamt testande av system. Det uppges vara orsaken till att bygget av den finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 återigen missar tidtabellen.

Redan 2005 inleddes bygget av den finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3. Till 2009 skulle den stå klar, enligt den ursprungliga planen. Men datumet har gång på gång skjutits fram.

Nu står det klart att bygget är ytterligare försenat.

Bygget av kärnkraftsreaktorn har tidigare stött på hinder i form av bland annat brister i kvaliteten och planeringen. Skälet denna gång ska vara brister i reservdelar och att det har gått för långsamt att testa systemen, rapporterar svenska Yle.

Läs mer: Försenat finskt kärnkraftverk ytterligare försenat

– På grund av dessa många förseningar har vi också varit tvungna att fixa och underhålla maskiner och komponenter som redan installerats för att försäkra att kraftverket kan användas. Att tillverka komponenter och vänta på att reservdelarna levereras tar tid säger Jouni Silvennoinen, chef för projektet, i ett pressmeddelande.

Det senaste budet är att kraftverket ska kopplas till det finska elnätet i november 2020, och att det ska leverera en regelbunden elproduktion från och med mars året därpå.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt