Energi
EU:s matskydd riskerar knäcka biodieselfabrik
Blir EU-direktivet verklighet kan biobränsleanläggningen i Stenungsund tvingas stänga. Foto: Perstorp
Biodieselfabriken i Stenungsund hotas av nya regler i EU:
– De slår undan benen för oss, säger Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.
Direktivet för landanvändning i Europa som EU-kommissionen lanserade i förra veckan riskerar slå hårt mot biobränsleindustrin i Sverige och EU. Det befarar inte minst industriföreträdarna. Förslaget innehåller skärpta regler för fordonsbränsle som görs av livsmedelsgrödor och generösare regler för biobränsle från skogs- och cellulosaprodukter. Syftet är att minska risken att bränsleproduktion slår ut matodlingar.
Blir direktivet verklighet befarar Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts, att bolagets biobränsleanläggning i Stenungsund kan tvingas stänga. Fabriken startade 2007 och är störst i Skandinavien när det gäller att producera biodiesel eller rapsmetylester (RME). Man kan tillverka 160 000 ton per år. Koldioxidutsläppen från rapsdiesel är hälften, jämfört med de från vanlig diesel, uppger han.
Direktivet utgår när det gäller biodiesel från en amerikansk studie som säger att den europeiska produktionen av biodrivmedel från raps får plantageägare i Asien att skövla regnskog och odla palmer för palmoljeproduktion i syfte att mätta världsmarknaden för vegetabiliska oljor. Det skapar i sin tur jätteutsläpp av växthusgaser, resonerar kommissionen.
- Biodieseln får ett extra straffpåslag i beräkningen av koldioxidutsläpp, vilket gör att den inte längre blir ”hållbar”, säger Lars Lind, som varnar för att marknadssignalen kommer avhålla investerare från att satsa på biobränsledrivna fordon och distributionsnät i Europa.
Även Svebio, branschföreningen som organiserar 300 bionenergiföretag, är kritisk mot det nya regelverket.
Dess näringspolitiske talesman Kjell Andersson hävdar att marknaden för biodrivmedel dessutom kommer att hämmas av att bara 5 procent av de drivmedel som görs av matgrödor får räknas med i klimatmålet för transportsektorn 2020. Sverige har redan nått taket och ligger 7–8 år före.
Direktivet ska stimulera nya drivmedel
Nya EU-direktivet om landanvändning vill begränsa användning av biobränslen gjorda på matgrödor. Syftet är att stoppa omvandlingen av jordbruksmark världen över. Ett annat mål är att stimulera utveckling av nya drivmedel, gjorda på exempelvis skogsavfall. Sverige och Tyskland ligger långt framme i frågan om miljövänliga drivmedel och regeringarna tror att de föreslagna reglerna riskerar bromsa utvecklingen.