Energi
Europa minskar stödet till solceller
Solcellsmarknaden fortsätter att växa snabbt. För snabbt, tycker flera europeiska länder. Nu minskar de stödet till solceller.
På julaftonen beslutade Spanien att sänka stödet till solceller ännu en gång. Det är andra gången inom loppet av ett halvt år som regeringen drar ner på subventionerna.
Förklaringen är Spaniens ansträngda budget.
- Landet har helt enkelt inte råd att stödja alla nya anläggningar som har byggts de senaste åren, säger Daniel Pohl på analysföretaget EuPD Research, som bland annat följer marknaden för solceller.
I maj 2007 införde Spanien ett subventionssystem för att stimulera utbyggnaden av förnybar energi. Alla som producerar el med solceller får en fast ersättning som ligger över marknadspriset.
Men lagstiftarna fick mer solel än de visste att de hade bett om. Mycket mer.
Redan 2008 minskades stödet till de spanska solkraftsanläggningarna med 30 procent.
Då hade redan mer än 200 miljarder kronor investerats i solcellsanläggningar och Spanien hade redan i början av 2009 åtta gånger mer solel än målet för 2010.
De investerade miljarderna, plus stora vinster till bolagen, kommer Spaniens elkunder att få betala via elräkningen under de 25 åren som kommer.
Även Tyskland har dragit ner på stödet till solceller tre gånger det senaste året.
Landet har sedan 1999 en inmatningslag som liknar den spanska. Subventionerna gäller i 20 år och trappas ner i en förutbestämd takt.
Det fasta priset för el från solceller har gjort att Tyskland i dag har cirka en miljon anläggningar som producerar el från solenergi.
Men i juli och oktober 2010 sänkte Tyskland stödet till nya, takmonterade solpaneler med totalt 16 procent (13+3 procent). Vid årsskiftet kom sedan en planerad, årlig, avtrappning (-13 procent) av stödet.
- Det som hänt är att tillväxten varit så enormt snabb på solcellsmarknaden att man kunna dra ner inmatningstarifferna snabbare än vad man tänkt från början. Det ska man se som något positivt. Det betyder ju att prisutvecklingen mot lägre priser gått snabbare än vad man trott, säger Bengt Stridh, utvecklingsingenjör på ABB-ingenjör och expert på småskaliga solcellsanläggningar
I Tyskland låg totalpriset för ett färdiginstallerat solcellssystem (på tak och med en storlek på mindre än 100 kW) under 30 000 kr/kW, inklusive tysk moms, sista kvartalet 2010. Det är nästan en halvering av kostnaden sedan 2006.
Det minskade stödet i Spanien och Tyskland och det restriktivare franska systemet har gjort att investerarna flockats till Italien. Generösa subventioner gör att investeringar i italienska solcellsanläggningar kan ge en avkastning på 15-18 procent, enligt analysföretaget iSuppli
Sista kvartalet 2010 fördubblades den installerade effekten i Italien, jämfört med föregående kvartal, skriver i Suppli.
- Men nu planerar även Italien att sänka eller begränsa stödet, säger Daniel Pohl.
Det sänkta stödet har lett kraftiga protester från solenergiföretagen.
I Tyskland varnade branschen att oplanerade sänkningar kommer att slå hårt mot den inhemska industrin och att många anställda kan förlora sina jobb.
Efter den senaste sänkningen i Spanien skriver två inhemska branschorganisationer att de försämrade villkoren kan ruinera många investerare och skada förtroendet för hela Spanien.
- Exakt hur de senaste minskningarna av stödet till solceller kommer att slå mot industrin är för tidigt att spå, säger Daniel Pohl, men tillägger:
- Våra analytiker tror att det kan få stora negativa följder.
Sverige delar i dag ut ett 60-procentigt stöd till företag och privatpersoner som installerar solceller. Programmet pågår 2009-2011 och är på totalt 200 miljoner kronor. I den senaste budgeten lovade regeringen en förlängning till 2012.
Efterfrågan ökade 196 procent
Efterfrågan på solceller ökade med 196 procent de första 9
månaderna 2010, jämfört med året innan. Detta enligt nyhetsbrevet Solarbuzz,
som följer utvecklingen på marknaden för solceller.
Den sammanlagda installerade effekten i världen var hösten
2010 cirka 10,6 GW och beräknades bli cirka 16 GW för hela året.
I år räknar
Solarbuzz att tillväxten på marknaden blir lägre, cirka 25 procent, på grund av
minskade subventioner i bland annat Tyskland.