EU stryper dammsugareffekt

2014-05-07 14:29  

1 september i år är det slut på tävlandet om högst effekt för dammsugare. EU pressar ned effektgränsen.

Från september 2014 gäller en maxeffekt för dammsugare på 1600 watt, och från september 2017 stryps maxeffekten till 900 watt.

Men meningen är inte att dammsugarna ska suga sämre. Kraven på tillverkarna är att maskinerna ska städa lika effektivt som tidigare, men med mindre energiförbrukning.

För att visa detta för konsumenterna kommer produkterna att förses med energi och effektivitetsdeklarationer.

Enligt experter som deltagit i formuleringen av de kommande EU-bestämmelserna finns inget automatiskt samband mellan hög effektförbrukning och städresultat. Medeleffekten på de dammsugare som säljs idag ligger på 1800 watt.

EU kräver också hållbara motorer. Hög sugeffekt får tillverkarna ta fram genom effektivare motorer och strömningsvägar i apparaterna, kanske med bistånd av motorer på munstyckena. Sugeffekten ska anges på energideklarationen.

Krav finns också på att dammsugarna inte släpper ut damm genom utblåsningsfiltret. Tillverkarna måste också deklarera ljudnivån på maskinerna.

Målet med denna kampanj är att konsumenterna ska få effektivare dammsugare och att den totala energianvändningen i unionen ska minska.

Håkan Abrahamson

Mer om: Dammsugare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt