Energi

EU-forskare: 80 procent av maten som slängs är möjlig att äta

Ny forskning visar att omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan varje år i EU. Foto: TT
Ny forskning visar att omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan varje år i EU. Foto: TT

Omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan varje år i EU, visar ny forskning. Värst är läget i Storbritannien. En stor andel av svinnet - 80 procent - kan i stället konsumeras.

Publicerad Uppdaterad

Det är främst spannmål, frukt och grönsaker som vi kastar i soporna för tidigt, enligt forskarna på EU-finansierade Joint Research Center, JRC.

I veckan publicerade de en ny forskningsrapport om läget beträffande matsvinnet i Europeiska unionen - detta i tidskriften Environmental Research Letters.

Där konstaterar man att nästan 80 procent av de ratade livsmedlen var möjliga att äta.

- På sätt och vis är det bra att det här svinnet är möjligt att undvika, eftersom det betyder att vi kan göra något åt saken, säger Davy Vanham, från JRC som lett forskningsarbetet.

- En stor andel mat är fortfarande "bra" men kastas när den passerar bäst-före-datum, förklarar han.

Beräkningarna har gjorts utifrån studier i sex EU-länder under åren 1996-2005: Storbritannien, Nederländerna, Finland, Danmark, Tyskland och Rumänien.

Värst när det gälla att kasta mat uppges man vara i Storbritannien där invånarna kasserar motsvarande en burk med bönor per person varje dag.

Bäst är man i Rumänien. Där motsvarar matsvinnet ett kastat äpple per person och dag.

Matsvinnet är också en fråga om användning av vatten. Mängden yt- och grundvatten som förknippas med kasserade livsmedel som - enligt forskarnas bedömningar - anses möjlig att konsumera uppgår till 27 liter per EU-invånare och dag.

När det gäller regnvatten kan 294 liter vatten per person och dag sparas in, om matsvinnet minskar med den mängd mat som är hållbar och egentligen inte hade behövt slängas.

Även användningen av kväve i jordbruket minskar om matsvinnet sjunker.

EU-parlamentet uppmanade i juli alla medlemsländerna att se till att minska svinnet och att exempelvis övertala livsmedelskedjorna att inte kasta osåld mat utan i stället be dem att skänka den till välgörenhetsorganisationer.

Gilla Ny Teknik på Facebook