Energi

EU avvaktar med beslut om Nordstream 2

Foto: Sören Andersson
Foto: Sören Andersson

Hurra, vad Sverige är bra! lyder budskapet från EU:s högste energibas som besöker Stockholm och Umeå i dagarna två. Men något slutbesked om synen på omstridda gasledningen Nordstream 2 har han inte med sig.

Publicerad

– Vi har fått brev från de svenska och danska ministrarna med frågor om olika juridiska aspekter och vi förbereder svaren och försöker uppdatera våra analyser med den senaste informationen, säger energiunionskommissionären Maros Sefcovic i sitt kontor på åttonde våningen i den skinande Berlaymont-skyskrapan i centrala Bryssel.

– Jag hoppas vi kommer kunna svara inom någorlunda nära framtid, säger han – men betonar samtidigt hur komplex Nord Stream-frågan är och inte minst vikten av att ta in hur Tyskland ser på saken.

– Den första reglerande hållplatsen torde vara tyska Bundesnetzagentur (den tyska myndighet som har hand om tillstånd för såväl järnvägar som elledningar och datanätverk) och vi håller kontakten med dem om hur de kommer att sköta det här och hur de tänker kontrollera att allt sker i enlighet med EU:s regler, säger Sefcovic.

Den 50-årige slovaken är vice kommissionsordförande och ansvarig för EU:s energiunion – det samarbete som syftar till att ge alla medlemsländer likvärdiga villkor på energisidan.

En stor del av hans arbete har kommit att handla om Ryssland och planerna på att utöka gasledningen Nord Stream genom Östersjön. Flera EU-länder, särskilt i Östeuropa, är uttalat negativa och oroliga för att Moskva ska få ännu fler hållhakar på Europa.

Även EU-kommissionen är rejält tveksam, dock främst med hänvisning till konkurrensskäl och målet att ha många olika leverantörer.

– Vi säger fortfarande klart ut att den inte är i linje med energiunionens mål vad gäller diversifiering, säger Sefcovic.

Kommissionären kommer till Stockholm på torsdagen för att träffa energiminister Ibrahim Baylan (S) och besöker på fredag även Umeå. Mycket av besöket går ut på att klappa Sverige på axeln i energi- och miljösammanhang.

– Sverige visar att det går att ha bra siffror vad gäller förnybar energi och tillhöra de mest moderna samhällena i världen, berömmer Sefcovic.

Nordstream 2 lär samtidigt ständigt vara närvarande i samtalen – inte minst med tanke på att ett viktigt steg på vägen kan komma att tas på fredag om Stockholms handelskammares skiljedomstol då lämnar sitt utslag i den infekterade konflikten mellan ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz.

– Det kommer att bli väldigt avgörande för alla andra energidiskussioner med Ryssland, antar Maros Sefcovic i Bryssel.

Nordstream 2 ägs av sex olika företag

Naturgas-pipeline som ska dras mellan St Petersburg-regionen i Ryssland till den tyska Östersjökusten.

Längd: 1 200 km, två rör belagda med betong läggs ut, öster om Gotland.

Kapacitet: Båda rören har tillsammans en årlig överföringskapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas.

Ägarna är ryska Gazprom 50 procent, samt bolagen BASF/Winstershall 10 procent, Engie 10 procent, Uniper 10 procent, OMV 10 procent och Shell 10 procent.

Byggnationen väntas pågå i två år med start 2018.