Ett ton pellets i timman från fabrik-i-låda

2008-02-21 15:07  

En pelletsfabrik-i-låda är på väg att bli en exportframgång för det lilla företaget Biopress i småländska Ljungby. På ett år har man sålt ett 20-tal kompletta pelletsfabriker i vanliga containrar till framförallt länder i det forna Östeuropa – Serbien, Slovenien, Rumänien och Slovenien.

– Numera har vi även förfrågningar från Australien, Sydafrika, Latinamerika och Ryssland. Det är vi själva som bromsar, eftersom vi inte har resurser att bygga upp försäljnings- och serviceorganisationer på nya marknader, säger Petrus Pålsson, försäljningschef på Biotech, med bara åtta fast anställda.

Företaget har utvecklat och konstruerat den helt och hållet mobila pelletsfabriken, helt fristående från det landsomfattande 47-miljonersprojektet ”factory-in-a-box” med Stiftelsen för strategisk forskning, ABB Robotics och ett antal tekniska högskolor i spetsen.

I Ljungby har man, förutom utveckling, en monteringsverkstad och försäljningskontor.

Pelletsfabriken-i-låda finns i tre storleksklasser: den kompakta Biopress 150, den lite större Biopress 450 och värstingen Biopress 800.

Den minsta klarar att tillverka 150 kilo färdiga pellets i timman, mellanmodellen har kapaciteten 450 kilo i timman och den största 800 kilo per timma.

– Men det är försiktiga angivelser. Den största brukar producera minst ett ton pellets per timma, hävdar Petrus Pålsson.

Mellanmodellen ryms i en vanlig sjöcontainer, sex gånger 2,5 meter.

Den största, med dubbla kapaciteten, har byggts in i en dubbelt så stor container.

Till alla modellerna finns extra containrar med tillvalsutrustningar som spånbehållare, torkanläggning, cyklon, säckfyllare med mera.

De olika pelletsfabrikerna i låda innehåller styrsystem, massor av givare, pelletspress, matris, sax och mycket annat.

Processen är helt automatiserad. Man kan starta den på kvällen, låta den går över natten och när flismaterialet börjar ta slut stänger maskineriet stegvis av sig självt. Skulle något haka upp sig

ljuder en larmsignal i någons eller någras mobiltelefoner.

Den modell som hittills sålts mest är mellanmodellen Biotech 450, som kostar 900 000 kronor i grundutförande, utan tillvalscontainrar.

Den största grundmodellen, Biotech 800, går på 1 360 000 kronor. Den är lite lyxigare är de mindre, med extra takhöjd, inbyggd värme, bättre belysning, brandsläckare och sådant. något av en lyx

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt