Elrean är tillbaka – lägsta elpriset på två månader

2022-10-04 16:12  
Full fart på vindkraftverken pressar elpriset. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

På onsdag rasar elpriset i hela landet. I Sydsverige är det den lägsta nivån sedan 6 augusti. Och vindprognoserna talar för att det kan bli elrea hela veckan.

Rejält blåsigt väder i framför allt södra Sverige och Danmark är på ingång. Det brukar betyda elprisfall, det gör det nu också. Även fortsatt lägre gaspris på kontinenten bidrar möjligen något.

På onsdagen kommer elen att kosta 32 öre per kilowattimme i alla fyra svenska elprisområden, enligt prissättningen på elprisbörsen Nord Pool.

I norr är det inget särskilt uppseendeväckande, men i elområde 4, södra Götaland, är det ovanligt lågt numera. Senast priset låg lägre var 6 augusti då elen kostade 5,5 öre per kWh.

Även resten av veckan pekar väderprognoserna på fortsatt blåsigt väder. Det bör betyda låga elpriser även flera dagar framåt. När de svenska vindkraftverken går för fullt, ihop med framför allt de danska och tyska ger det rejäl effekt på elproduktionen. Bara i Sverige ger vindkraften el väl i nivå med kärnkraften när det blåser för fullt, nu med Ringhals 4 ur produktion till och med mer än atomkraften.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift.

32 öre per kilowattimme på elbörsen motsvarar ungefär 1:46 kronor/kWh när elen når hushållsräkningen.

Olle Lindström/TT

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt