Elbolag skjuter till 320 MW extra i Stockholms elnät

2019-10-25 10:45  
Ellevios VD Johan Lindehag och energiminister Anders Ygeman (S) håller en pressträff vid Beckombergs ställverk i Vällingby. Foto: Jessica Gow/TT

I samarbete med kraftleverantören Stockholm Exergi ska elbolaget Ellevio trygga den akuta kapacitetsbristen i Stockholmsregionen.

Mer långsiktigt har regeringen och branschen enats om finansiering av investeringar i nya elnät.

Den lokala lösningen i Stockholm handlar om att kraftproducenten Stockholm Exergi skjuter till 320 megawatt i extra lokal produktionskapacitet. Enligt Ellevios vd Johan Lindehag är läget akut. Det finns byggen av nya bostäder och företag som har svårt att få tillgång till el, regionen har växt snabbare än vad de lokala näten har mäktat med att transportera från övriga landet. Det har helt enkelt blivit för trångt i näten och då behövs lokalt mer tillförd el.

Läs mer: Efter larmen om elnäten – nu agerar regeringen

Samtidigt har regeringen långsiktigt kommit överens med elbranschen om att elnätsbolagen ska få använda icke utnyttjande vinster till att lägga på investeringar i elnäten, förutsatt att elbolagen själva skjuter till 25 procent av egna nya pengar, meddelar energiminister Anders Ygeman (S) på en pressträff ihop med Elleviochefen Johan Lindehag.

– Jag ser det som ett genombrott att branschen nu signalerar ökade investeringar och samtidigt sänkta priser för konsumenterna, säger Ygeman.

Ellevio (tidigare Fortum) är den största elnätsägaren i Stockholm.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt