Energi

Elavbrott i Tjernobyl – har nödsystem för 48 timmar

En relativt ny konstruktion täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Bilden är från april 2021. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
En relativt ny konstruktion täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl. Bilden är från april 2021. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Tjernobyl. Foto: Johan Hallnäs/TT
Tjernobyl. Foto: Johan Hallnäs/TT

I Tjernobyl har ett elavbrott inträffat till följd av striderna. Sedan tidigare har ett övervakningssystem slutat skicka uppgifter om strålningsnivåer.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Det ukrainska kärnkraftsbolaget Energoatom gick under onsdagen ut med information på Telegram om att alla anläggningar vid Tjernobyl är strömlösa efter ett elavbrott under förmiddagen. Enligt Energoatom har dieseldrivna nödaggregat startats som ger elförsörjning. Bränslet uppges räcka i 48 timmar.

Även elnätsoperatören Ukrenergo går ut med information om att kärnkraftverket i Tjernobyl är helt bortkopplat från elnätet.

Ukrenergo varnar för risken att det kan leda till att radioaktiva ämnen sprids från det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl eftersom det behövs strömförsörjning för att klara kylningen av uttjänt kärnbränsle som mellanlagras i en anläggning.

Arbetet med att reparera kraftledningen har inte kunnat göras på grund av strider som pågår i området och det finns därför inte någon möjlighet att "återupprätta nätet", skriver Ukrenergo.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att elavbrottet inte kommer att leda till några radiologiska utsläpp på ett par veckor.

– Elavbrottet innebär i dag inte några strålsäkerhetsmässiga konsekvenser för människa eller miljö, vare sig i Ukraina eller i Sverige, säger Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Om elavbrottet pågår längre än så behöver kylningen av de bassänger där använt kärnbränsle mellanlagras lösas på något sätt, enligt SSM.

Tjernobyl. Foto: Johan Hallnäs/TT
Tjernobyl. Foto: Johan Hallnäs/TT

Övervakningssystem har slutat sända information

Möjligheten att kommunicera med de som arbetar vid Tjernobyls anläggningar är begränsad. Den ukrainska tillsynsmyndigheten kan numera endast kan kommunicera med anläggningen via mejl, vilket Ny Teknik berättade om häromdagen.

IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket har slutat sända. Ukrainas strålsäkerhetsmyndighet publicerade på tisdagen en text om situationen vid Tjernobyl. Enligt myndigheten är det nu omöjligt att bedriva tillsyn av kärnsäkerhet och strålskydd för anläggningarna vid Tjernobyl. Myndigheten uppger också samma sak som IAEA, att övervakningssystemet för strålningsnivåer är ur funktion.

IAEA säger även att personalen i Tjernobyl ännu inte har bytts av sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det innebär att samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i 13 dagar.

”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför,” säger IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.

Zaporizjzja: Strålningsnivåer på stabil nivå

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja i helgen. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har 240 man från de ukrainska styrkorna, som har varit kvar och vaktat anläggningen, nu lämnat området.

– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, säger en rysk officer enligt ryska Interfax.

Internationella atomenergiorganet IAEA har sagt att strålningsnivåerna ligger på en stabil nivå.