Energi
"E-cat": Grekiska ägare fortfarande hemliga
Ny Teknik har granskat det grekiska bolag som är uppfinnaren Andrea Rossis pilotkund för energikatalysatorn. Företaget planerar för produktionsstart 2012, men de verkliga ägarna är fortfarande hemliga.
(English version here).
Med energikatalysatorn – apparaten som tycks alstra energi ur en okänd kärnreaktion – siktar uppfinnaren Andrea Rossi på att sälja el för omkring sju öre per kilowattimme. Det är lika billigt som produktionskostnaden för dagens billigaste el – den från existerande vattenkraft.
Ren värmeenergi från energikatalysatorn ska dessutom bara kosta 0,3 cent (dollar), eller två öre, per kilowattimme.
En sådan energikälla skulle förstås kunna förändra marknaden kraftigt. Ny Teknik har därför tagit en ny titt på den första kända europeiska tillverkaren – företaget Defkalion Green Technologies i Grekland, där en pilotinstallation på en megawatt enligt Andrea Rossi ska invigas i oktober 2011.
Bolaget säger sig planera två fabriker, varav en redan ska vara iordningsställd i staden Xanthi, med en blivande total kapacitet på 300 000 enheter per år. Produktionsstart är planerad till 2012 med en volym på omkring 40 000 enheter första året.
Produkterna ska riktas både mot hushåll och företag, och ska kunna användas för både uppvärmning, kyla och elproduktion. Ingen officiell information finns om pris eller specifikationer.
Defkalion räknar med 125 anställda vid fabriken i Xanthi och totalt 200 anställda inom företaget under 2012.
Liksom Rossis amerikanska partner, företaget Ampenergo, säger sig Defkalion ha verifierat energikatalysatorns funktion.
– Ja, vi har genomfört och närvarat vid flera tester av labb-prototyper av energikatalysatorn och har noterat positiva och uppmuntrande resultat från det allra första testet. Flera andra tester gällande industriella prototyper har redan utförts och ytterligare är planerade under de kommande månaderna, säger Symeon Tsalikoglou, talesman för Defkalion.
Defkalion ska ha ett avtal som ger ensamrätt för produktion av energikatalysatorn i Grekland, Cypern, plus Balkanländerna samt Rumänien och Bulgarien, och dessutom förstahandsrätt till distribution i hela världen utom USA och för militära ändamål.
I ett reportage i den italienska nyhetskanalen Rai News i maj 2011 uppgav Alexandros Xanthoulis, representant för bolagets ägare, att den totala investeringen för verksamheten i Grekland och på Balkan uppgår till omkring 200 miljoner euro.
Vem som ligger bakom investeringen är dock fortfarande okänt.
I Defkalions styrelse representerar Alexandros Xanthoulis formellt bolaget Praxen, registrerat på Cypern i december 2010. Med bolaget registrerat på Cypern kan ägarnas identitet hållas hemlig genom att man har en formell aktieägare som representant.
Enligt Symeon Tsalikoglou utgörs ägarna av en grupp internationella investerare, dock utan statlig finansiering vare sig från Grekland eller från andra länder.
– Den grekiska regeringen är informerad om projektet och Defkalions verksamhet, men inte finansiellt involverad, säger Symeon Tsalikoglou.
Kopplingen till regeringen är Christos Stremmenos, vice vd och medlem i Defkalions styrelse. Han är tidigare grekisk ambassadör i Italien och även tidigare professor i fysikalisk kemi vid Bolognas universitet där han samarbetade med Rossis vetenskapliga rådgivare Professor Sergio Focardi från omkring 1990.
I en nyligen publicerad artikel på Andrea Rossis webbsajt Journal of Nuclear Physics redogör han för hur han tror att det fysikaliska förloppet i energikatalysatorn kan förklaras. I artikeln refererar han också till ett test från oktober 2010 då processen ska ha körts utan tillförsel av elektrisk uppvärmning i över två timmar.
Stremmenos berättar för Ny Teknik att han är personlig vän med Greklands nuvarande premiärminister George Papandreou sedan motståndet mot den grekiska militärjuntan på 70-talet och han bekräftar att regeringen är informerad. Även han uppger att Defkalions ägande är privat.
– Till 95 procent är det privata företag men naturligtvis är det vår tanke att även låta företag med statligt ägande delta, säger Christos Stremmenos.
När det gäller Defkalions avtal med Rossi säger Christos Stremmenos att det är preliminärt undertecknat, men att vissa klausuler fortfarande måste uppfyllas.
Det bekräftas av Andrea Rossis fru, Maddalena Pascucci som är affärsjurist och sköter de kommersiella överenskommelserna runt energikatalysatorn. Formellt är avtalet upprättat mellan Praxen och det italienska bolaget Efa srl där hon är huvudägare.
– Kontraktet kan definieras av två grundläggande steg. Det första är ett experimentellt test. Om det testet går bra görs en första utbetalning. Därefter görs den huvudsakliga utbetalningen, av större ekonomisk betydelse, när anläggningen på en megawatt levererats, säger Maddalena Pascucci.
En fråga kring avtalen är vilket beroende de har av godkända patent. För trots att ett patent nyligen beviljats i Italien anser många att den internationella patentansökan har betydande svagheter. Enligt Rossi är dock patenten inte avgörande.
– Avtalen gäller ändå eftersom de är baserade på tekniken och på know-how, oberoende av om patenten beviljas eller inte. Kunderna har skrivit på fullt medvetna om situationen när det gäller patenträttigheter, säger Andrea Rossi.
Ytterligare ett viktigt avtal är det med Bolognas Universitet för uppdragsforskning kring energikatalysatorn till ett värde av 500 000 euro. Även det avtalet ska formellt slutas med Efa srl. Det är dock fortfarande under förhandling.
Bolaget Efa har med andra ord en central roll för energikatalysatorn i Europa. Och den som formellt har ett avgörande inflytande över licensieringen av tekniken är Maddalena Pascucci, med full kontroll inom EU, stort inflytande i USA, innehavare av det italienska patentet och dessutom innehavare av den internationella patentansökan för resten av världen.