Energi

Dyrare kol och billigare sol i IEA:s årsrapport

Solpaneler på terminalens tak ska producera drygt tio procent av anläggningens elförbrukning. Foto: Finnair Cargo
Solpaneler på terminalens tak ska producera drygt tio procent av anläggningens elförbrukning. Foto: Finnair Cargo

Världens energiinvesteringar låg förra året ganska stilla vid 1,8 biljoner dollar (ungefär 17 000 miljarder kronor), uppger Internationella energirådet (IEA) i sin årsrapport. Fossila satsningar ökade och förnybart minskade.

Publicerad

Den gröna energin växer ändå, men inte tillräckligt snabbt.

För klimatet ses det som oroande att satsningarna på nya naturgas- och oljefält ökade med 4 procent, samt att nya kolprojekt ökade med 2 procent. Särskilt som ökningen för kolet är den första sedan 2012, och investeringarna i förnybar energi samtidigt minskade med 2 procent.

IEA, som ingår i samarbetsorganisationen OECD, påpekar dock att de fossila satsningarna delvis görs för att hålla kvar produktionen på samma nivåer _ det blir alltså allt dyrare och besvärligare att utvinna fossila bränslen. För förnybart gäller det omvända. Priserna för nya anläggningar sjunker, varför beloppen kan minska men energiproduktionen från sol och vind öka.

Till viss del syns även en fördröjningseffekt. Beslut om kolsatsningar från tidigare år träder i kraft, medan nu en allt större tvekan märks. ”Besluten om att investera i koleldade kraftverk sjönk till den lägsta nivån detta århundrade, och nedläggningarna ökade, men ändå fortsatte mängden kolkraftsanläggningar att växa, särskilt i Asiens utvecklingsländer”, skriver IEA.

Men utvecklingen är alldeles för trevande, kommenterar IEA-chefen Fatih Birol.

Bygger upp risker

”Energiinvesteringar står inför en aldrig tidigare skådad osäkerhet, med skiften inom marknader, politik och teknik”, säger han i ett pressmeddelande om rapporten.

”Men kontentan är att världen inte investerar tillräckligt i traditionell försörjning för att upprätthålla dagens konsumtionsmönster, men heller inte investerar tillräckligt i renare energitekniker för att byta kurs. Hur man än ser på det bygger vi upp risker för framtiden”.