Energi

Dubbelsidiga solpaneler ger energi hela dagen

Dubbelsidiga solcellspaneler fungerar som ett räcke på taket på Luleå Energis kontor. Foto: PPAM Solkraft
Kommunhuset i Alvesta har dubbelsidiga solcellspaneler på fasad och tak. Panelerna på fasaden skärmar av solen samtidigt som de genererar el.
På ett tak i Linköping har PPAM Solkraft monterat ett exempel på dubbelsidiga solcellspaneler som kan fungera som räcke eller bullerplank. Om konstruktionen ska dämpa buller måste utrymmet mellan panelerna och taket tätas. Foto: Foto: PPAM Solkraft
PPAM:s dubbelsidiga solceller består av en kombination av monokristallint kisel och tunnfilmssolceller av amorft kisel (amorft betyder oordnad atomstruktur).
Andreas Molin.

Solcellspaneler kan inte bara ge el. Med dubbelsidiga konstruktioner kan de också tjäna som räcke, bullerplank och solskydd. Linköpingsföretaget PPAM Solkraft satsar på tekniken.

Publicerad

Den dubbelsidiga solcellstekniken innebär att solens strålar tas tillvara både på framsidan och baksidan av panelen. Det kan till exempel vara värdefullt på taket till carportar, där mycket ljus kan reflekteras från marken till panelernas undersida.

Tekniken med dubbelsidiga solcellspaneler har funnits sedan 1970-talet. 1997 testade schweiziska forskare att använda den på ett bullerplank längs motorvägen A1. Men tillverkningen av panelerna har varit dyr och därför har den kommersiella användningen dröjt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här