Energi

"Det var jag som begärde ut Peter Szakalos e-post"

Michael Karnerfors har startat nätverket Nuclear Power? Yes Please.
Michael Karnerfors har startat nätverket Nuclear Power? Yes Please.
Peter Szakalos, korrosionsforskare på KTH.
Peter Szakalos, korrosionsforskare på KTH.
Miljörelsens kärnkraftsknapp.
Miljörelsens kärnkraftsknapp.
Michael Karnerfors kärnkraftsknapp.
Michael Karnerfors kärnkraftsknapp.

I dag träder han fram – Michael Karnerfors som begärde ut offentlig handling från KTH och skapade kaos i kärnkraftsdebatten.

Publicerad

- Jag kunde inte för min vildaste fantasi ana attmin begäran om att få ut Peter Szakalos e-postskulle få hans arbete att fullständigt kollapsa och att folk skulle börja hoppa av kärnavfallskonferensen, säger Michael Karnerfors till Ny Teknik.

Michael Karnerfors har nu på torsdagsmorgonen mejlat till KTH:s registrator och tagit tillbaka sin begäran om att få ut Peter Szakalos mejl fem år tillbaka.

- Jag har också mejlat Peter Szakalos beklagat att min begäran orsakat strul för honom, säger Michael Karnerfors till Ny Teknik.

Nuclear Power? - Yes Please
Michael Karnerfors ingår i ett ideelt nätverk av personer som förordar kärnkraft i den globala energimixen. Man arbetar under devisen”Nuclear Power? Yes Please” och har en webbsajt med det domännamnet.

Bland svenskarna i nätverket finns en reaktoringenjör, en kärnfysiker som just nu forskar i Japan och en som arbetar med medicinsk kärnteknik.

Debatterad korrosionsforskning
Michael Karnerfors avvisar bestämt att hans begäran att få ut KTH-forskaren Peter Szakalos mejl skulle vara en sabotageaktion för att störa Peter Szakalos uppladdning inför Kärnavfallsrådets konferens om slutförvaring av använt kärnbränsle.

Peter Szakalos ifrågasätter säkerheten i den slutförvaringsmetod som den svenska kärnkraftsindustrin förespråkar eftersom hans forskning visar att kopparkapslarna troligen börjar läcka redan efter tusen år och inte håller i hundra tusen år som det är tänkt.

- Jag begärde informationen för att jag var nyfiken och ville ta en titt på hur diskussionerna som ledde fram till de kontroversiella påståendena har förts, skriver Michael Karnerfors.

Professorns hoppade av
Peter Szakalos reaktion var att det skulle ta all hans tid att sortera ut privat e-post från tjänste-e-post och att han inte skulle hinna förbereda sig för konferensen den 16 november, där kärnkraftindustrin och korrosionsforskarna för första gången möts öga mot öga.

Och i går uppmärksammade SR Vetenskapsradion att metallforskaren, professor emeritus Rune Lagneborg hoppat av som moderator vid konferensen.

Rune Lagneborgs förklaring är att kärnkraftsindustrin inte bemött Szakalos och hans kollegers forskning på ett seriöst sätt men det var nyheten om Szakalos mejl som fick bägaren att rinna över.

"Bristande KTH-rutiner"
Michael Karnefors är förvånad över att KTH inte har rutiner för att hantera e-post som offentlig handling.

- KTH har länge vetat om att e-post är offentlig handling och att det när som helst kan komma en sådan begäran. Trots det har KTH ingen som helst rutin eller policy för hur privat e-post och e-post som rör verksamheten ska separeras, säger Michael Karnerfors.

Han säger att det känns som att stuckit fingret i ett aktivt eluttag.

- Det är första gången som jag begärt ut handlingar av det här slaget och reaktionen - att kvällspressen ringer och misstänker mig för att vara sabotör - gjorde mig mörkrädd, säger Michael Karnerfors till Ny Teknik.