Energi

Defkalion: ”Vi har Rossis formel”

Alexandros Xanthoulis
Alexandros Xanthoulis

UPPDATERAD: I morgon onsdag presenterar grekiska Defkalion en variant på Andrea Rossis energikatalysator, och uppger att tekniken är egenutvecklad. Men till Ny Teknik har Defkalion tidigare sagt sig ha "Rossis formel".

Publicerad

(English version here).

– Låt oss säga att jag har Rossi’s formel, men jag säger det inte officiellt. Mina forskare har hittat ett sätt att åstadkomma den. De behöver tre månader.

Det sa Alexandros Xanthoulis, representant för Defkalion Green Technologys ägare, till Ny Teknik i ett telefonsamtal den 5 augusti i år.

– Jag vet vad som finns i reaktorn. Jag vet allting. Det gjordes med spektroskopi vid Sienas Padovas universitet (...) De testade reaktorn utan att [Rossi] förstod vad de gjorde, fortsatte han.

UPPDATERAT (1 dec): Defkalion har förklarat att det istället rörde sig om Universitetet i Padova, där analyser av använt nickelpulver faktiskt gjorts på uppdrag av Rossi.

Xanthoulis kontaktade Ny Teknik dagen efter att Andrea Rossi ensidigt brutit sitt avtal med Defkalion. Avtalet gav Defkalion bland annat ensamrätt till produktion och distribution i Grekland och på Balkan av energikatalysatorn eller ”E-cat” – Rossis uppfinning som möjligen producerar värmeenergi genom en ännu okänd form av kärnreaktion.

Vid en presskonferens i juni presenterade Defkalion skisser på en rad produkter – ”Hyperion” – byggda kring Rossis teknik, med styr- och reglersystem, fjärrövervakning, värmeväxlare och annan kringutrustning utvecklad av Defkalion.

När Rossi hävde avtalet i augusti underströk han att ingen kunskap om den centrala tekniken överförts till Defkalion. De skisserade produkterna verkade därmed inte ha någon framtid.

Under telefonsamtalet med Ny Teknik gav Xanthoulis uttryck för stor osäkerhet kring Rossis avsikter. Dock gjorde han klart att han inte tänkte använda sig av kunskapen om Rossis reaktor och att han ville spela ”rent spel”.

Han förklarade också att hans forskare hittat sätt att förbättra tekniken. Enligt Xanthoulis kunde Rossi inte driva reaktionen längre än 24 timmar i sträck, och när Defkalion krävt att få göra ett test som varade i 48 timmar ska detta ha lett till en konflikt med Rossi.

– Det är väldigt enkelt, men de tänkte inte på det. (...) Vi löste problemet. Problemet är att han inte kan sprida reaktionen längs hela röret [i reaktorkammaren] och all värmen koncentreras till mitten, sa Xanthoulis till Ny Teknik.

Några dagar efter samtalet meddelade Defkalion att man trots det brutna avtalet gick vidare med verksamheten, och företaget har också fortsatt att erbjuda licenser för tillverkning av Hyperion-produkterna för 40,5 miljoner euro per fabrik.

I morgon onsdag ska Defkalion göra en presentation av sina produkter och har meddelat att tekniken kommer att certifieras och testas av oberoende part.

I kontrast till Xanthoulis uppgifter om att Defkalion ”har Rossis formel” uppger företaget nu att det nu rör sig om en egenutvecklad teknik som inte bygger på Rossis teknik.

Bland annat har Defkalion skrivit i ett forum på sin webbsajt: “E-cat är E-cat och Hyperion är Hyperion. Vi kan försäkra att det inte rör sig om samma sak med bara olika namn”.

På begäran fick Ny Teknik följande kommentar till samtalet i augusti:

"Så mycket har förändrats sedan augusti, många små händelser och frågeställningar har passerat som gör det svårt att knyta ihop historien med några få ord av Alex i augusti. Defkalion arbetar på exoterma reaktioner mellan nickel och vätgas. Våra produkter har helt olika teknik än Rossis, innefattande elektronik, konstruktion och material, även [om] vi har förstått var Rossi har gjort sina misstag."

Ny Teknik bad också om en kommentar från Rossi som avböjde. Han slog fast att att han aldrig skulle ha något att göra med Defkalion igen, och att vad företaget sa eller gjorde bara kunde vara en fråga för hans advokater, i det fall det skulle behövas.

Sedan avtalet bröts i augusti har Rossi fortsatt att arbeta med sin teknik och gjort ytterligare ett antal halvpublika demonstrationer som till en del kritiserats av Defkalion. Defkalion har bland annat hävdat att Rossi använt teknik som utvecklats av det grekiska företaget.

Den 28 oktober gjordes ett test av en anläggning på nominellt en megawatt bestående av ett hundratal moduler av energikatalysatorn. Testet gjordes av en anonym kund, enligt Rossi en militär organisation, som officiellt godkände anläggningen och sedan köpte den.

Därefter ska samma kund enligt Rossi ha lagt en order på ytterligare tolv likadana anläggningar som nu ska vara under produktion. Igår meddelade Rossi också att en anläggning sålts till en kund som kommer att visa upp den för "en kvalificerad publik".

Rossi har dessutom sagt att han nu tar emot intresseanmälningar för en konsumentversion av energikatalysatorn på 10 kilowatt termisk effekt och att när han når 10 000 anmälningar kommer de intresserade erbjudas att tacka ja eller nej till att köpa produkten för 400 euro per kilowatt nominell termisk effekt, vilket alltså skulle ge ett pris på 4000 euro, motsvarande cirka 36.000 kronor, för en modell på 10 kilowatt.

Många har framfört önskemål om ett oberoende test av energikatalysatorn, men Rossi avvisar bestämt önskemålen och säger sig nu bara ha tid för kunderna. En annan anledning är också enligt Rossi att undvika att mer detaljer om uppfinningen når hans konkurrenter eftersom den ännu inte är patentskyddad.

Utöver Defkalion arbetar idag minst ett dussintal forskare världen över aktivt med utveckling av teknik kopplad till begreppet kall fusion eller Low Energy Nuclear Reactions, LENR. Ingen har dock kommit i närheten av de effektnivåer Rossi tycks ha nått.

Mest uppmärksammad är möjligen Rossis landsman Francesco Piantelli som tidigare bedrivit forskning tillsammans med Rossis vetenskapliga rådgivare Sergio Focardi. Bland andra forskare som ofta nämns finns amerikanerna Michael McKubre, George Miley, Peter Hagelstein, Brian Ahern samt italienaren Francesco Celani som deltog vid Rossis första publika test i januari 2011.

Enligt säkra källor till Ny Teknik finns det intressenter som försökt sluta kommersiella avtal med Rossi och som sedan några månader aktivt söker möjligheter att investera hundratals miljoner dollar området.

Begreppet kall fusion har i forskarvärlden allmänt betraktats som en omöjlighet sedan uppståndelsen kring forskarna Fleischmann och Pons presenterade sina resultat vid en presskonferens den 23 mars 1989.

Trots detta har fenomenet sedan dess bekräftats i hundratals publicerade vetenskapliga rapporter.

- - - -

UPPDATERAT: Defkalions publicerade ett pressmeddelande på onsdagen (30 november) plus tekniska specifikationer för produkten Hyperion som uppges nå marknaden under 2012. Ingen färdig produkt visades upp och några verifierade tester har heller inte presenterats. Enligt Defkalion är flera institutioner intresserade av att göra oberoende tester. Läs mer här.

Energikatalysatorn

Energikatalysatorn laddas med nickelpulver samt ett antal hemliga katalysatorer och trycksätts med vätgas. Överskottsvärme produceras möjligen genom en okänd form av kärnreaktion med nickel och väte inblandade.

En rad halvpublika demonstrationer har gjorts för att visa att nettoenergi frigörs, men ännu har inget oberoende test gjorts.

Den 28 oktober testades en anläggning bestående av 107 moduler av en anonym kund. I en rapport hävdade kunden att 479 kW nettoeffekt frigjordes under självgående drift.