Energi

Defkalion bjuder in till test av kall fusion

UPPDATERAD. Det grekiska företaget Defkalion bjuder nu in universitet och företag att testa grundtekniken i dess kommande energiprodukter. Tekniken bygger på LENR – Low Energy Nuclear Reactions.

Publicerad

(English version here).

I ett pressmeddelande uppger Defkalion att erkända akademiska institutioner samt företag är välkomna från och med nu och två månader framöver att göra oberoende test med egna instrument på de reaktorer som används i företagets kommande energiapparat "Hyperion".

Apparaten bygger enligt Defkalion på "Chemically Assisted Low Energy Nuclear Reactions caused by Nickel and Hydrogen Nuclei", en teknik som företaget säger sig ha utvecklat efter att avtalet med Andrea Rossi kring produktion av Rossi's "Ecat" brutits i somras.

Low Energy Nuclear Reactions eller LENR är det begrepp som använts under senare år i stället för det mer kontroversiella "kall fusion", för en ny typ av kärnreaktioner som det ännu finns mycket litet kunskap om.

Mätningarna ska ske på "nakna" reaktorer utan kylning och enligt Defkalion uppnås temperaturer över 650°C och en effektutveckling som är lång mer än 20 gånger högre än den inmatade elektriska effekt som krävs för att starta reaktionen.

Defkalion beskriver en testmetod som brukar kallas "Differential thermal analysis". Avsikten är att mäta skillnaden mellan effektutvecklingen i en reaktor som laddats med bränsle och en som är tom och endast värms med den resistor som krävs för att starta reaktionen, och att sedan upprepa mätningen efter att reaktorerna skiftats.

Beskrivningen i pressmeddelandet är dock knapphändig och delvis felaktig.

Utöver effektmätningen kommer alfa- samt gammastrålning att mätas, och reaktorerna kommer att vägas, mätas och dessutom öppnas.

Testprotokoll kommer att publiceras innan test, och resultaten kan fritt publiceras av de inbjudna.

Defkalion vidhåller också att oberoende test av de färdiga produkterna, "Hyperion", som presenterades i november 2011, kommer att göras under början av året efter att de certifierats, och att försäljning börjar under 2012.

- - - -

Defkalions egna svar i forumet på företagets webbsajt kan nås via den här länken.

- - - -

Uppdaterat: På tisdagen spreds även nyheten att Bolognas universitet avskrivit det betalda forskningssamarbete som skulle inledas med Rossi kring hans Ecat, och som Ny Teknik rapporterade om i mars 2011.

Universitetet meddelar nu att avtalet som skrevs under i juni 2011 har förfallit eftersom det överenskomna beloppet inte betalts i tid. Samtidigt påpekar universitetet att man med fysikinstitutionens erfarenhet och instrument fortfarande står till förfogande för att göra oberoende mätningar på Rossis Ecat.

Universitetets prorektor Dario Braga är också öppen för nya förslag med uppdragsforskning kring tekniken.

I en kommentar skriver Rossi till Ny Teknik: "Arbetet vid universitetet i Bologna har redan påbörjats med möten tillsammans med National Instruments för att förbereda hela systemanalysen."

Defkalion  Green Technologies är ett grekiskt företag som ursprungligen hade ett avtal med Andrea Rossi om tillverkning och distribution av Rossis "E-cat". Avtalet bröts ensidigt av Rossi i augusti 2011, enligt Rossi för att Defkalion inte betalt överenskomna belopp i tid. Strax innan brytningen ska Defkalion ha påbörjat utveckling av en egen liknande teknik. Specifikationerna för den planerade energiprodukten, Hyperion, presenterades i december 2011. Defkalion ägs av Cypernbaserade Praxen Defkalion Green Technologies. Vd i Praxen, och ägarrepesentant i Defkalions styrelse är Alexandros Xanthoulis. Enligt Defkalion ägs Praxen av privata investerare i Kanada och Sydamerika. Fler artiklar om Defkalion finns här (i kronologisk ordning): Kall fusion: Här är det grekiska företaget "E-cat": Grekiska ägare fortfarande hemliga "E-cat": Här är den grekiska energiboxen "E-cat": Rossi bryter med grekiska Defkalion Defkalion: ”Vi har Rossis formel” Defkalion visade ritning men ingen teknik