Energi

Därför går kärnkraften bättre i Finland

De två reaktorerna TVO 1 och TVO 2 på Olkiluokto-halvön byggdes av Asea Atom 1980 respektive 1985 och är av samma typ som de 20 procent större svenska reaktorerna Forsmark 1 och Forsmark 2. Foto: TVO
Magnus von Bonsdorff var vd för den finländska basindustrins energibolag TVO mellan 1970 och 1994. "Ägarna kräver ett lågt elpris. Därför måste kärnkraften gå för fullt hela tiden", sade han till reportrarna Ariane Sains och Lars Anders Karlber efterenergiseminariet i Stockholm den 29 november 2010.

I Finland är det ingenjörerna som har sista ordet om kärnkraften. Det är därför som kärnkraften i Finland har kortare avbrott för underhåll och uppgraderingar än i Sverige.

Publicerad

Det hävdar den finländske kärnkraftsveteranen Magnus von Bonsdorff, som var vd för det basindustriägda kärnkraftsbolaget TVO i 24 år till 1994 då han gick i pension för att sedan fortsätta som konsult.

- Vi har aldrig haft ett stillestånd längre än 26 dagar – inte ens vid en stor revision, säger Magnus von Bonsdorff till Ny Teknik efter ett kärnkraftsseminarium på Svensk Energi i Stockholm på måndagen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här