Energi

Dagsljus via fiber får pris

Grundarna till Chalmersavknoppningen Parans Solar Lighting belönas för sin idé att använda solljus som inomhusbelysning.

Publicerad

Det låter ganska enkelt. Fånga solens strålar i en panel med linser. Led ljuset genom en optisk fiber till en lampa och låt dagsljuset fylla rummet.

Idén började utvecklas av Chalmersavknoppningen Parans Solar Lighting i Göteborg för sex år sedan. Nu får de fem grundarna ta emot Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris som i år delas ut för femtonde gången. Prissumman på 300 000 kronor ska användas för att förbättra systemet

Efter många år av utvecklingen har försäljningen börjat ta fart. Hittills har Parans sålt 50 system, främst till företag och offentliga miljöer.

Det naturliga ljuset skiljer sig från elbelysning. Det innehåller hela färgspektret, men inte det infraröda och ultravioletta ljuset. Det flimrar inte och har en hälsofrämjande effekt, enligt marknadschef Rikard Eduards.

Klimatdebatten har gett företaget en skjuts framåt.

- Vi har fått stor uppmärksamhet och inte behövt göra så mycket reklam.

Den enda konkurrenten är än så länge ett japanskt företag. Varför inte fler satsar på sollus som belysning beror på att det inte är så lätt som det låter.

- Det är framförallt arbetet med att utveckla panelen och få linserna att följa och ta in ljuset som tagit tid, säger Rikard Eduards.

Förra året omsatte Parans 1,8 miljoner. Företaget har sex anställda och tillverkning i Falköping.

Idén att låta fiberoptik leda ljus in i byggnader fick arkitekten Bengt Stenby efter att ha träffat byggnadsingenjören Torsten Mattsson som i sin tur letade efter ett sätt att lysa upp mörka delar av ett hus på ett energieffektivt sätt. Utvecklingen av en produkt kom igång 2002 med hjälp av Chalmers entreprenörskola och de övriga grundarna Nils Nilsson, Marcus Fransson och Rikard Eduards.