Rolls-Royce skalar upp sitt reaktorkoncept

2021-05-27 13:16  

Ett brittiskt konsortium med Rolls-Royce i ledningen satsar på en kärnreaktor i modulformat. Den första enheten ska vara klar i början av 2030-talet.

Konsortiet marknadsför satsningen som ett SMR-koncept, vilket står för små och modulära reaktorer. Men egentligen är bolagsgruppens reaktor för stor för att räknas in i genren, eftersom gränsen brukar dras vid en elektrisk effekt om 300 MW.

Nu har konceptet svällt ytterligare. I ett pressmeddelande berättar Rolls-Royce att konstruktionen har justerats och förbättrats med mer än 200 stora ingenjörsbeslut, så att kraftstationen ska bli mer effektiv. Därmed har den förväntade effekten ökat från 440 MW till 470 MW, vilket motsvarar ungefär hälften av Forsmarks reaktor 1. Enligt Rolls-Royce ska varje reaktor kunna förse ungefär en miljon hem med el.

Även på utsidan har konstruktionen förändrats. Nu har byggnaden ett fasetterat tak och en jordvall ska omge stationen.

Rolls-Royces SMR-koncept har svällt till 470 MW. Foto: Rolls-Royce

Små och modulära kärnreaktorer har lanserats som ett svar på kärnkraftsindustrins stora problem med försenade och fördyrade kärnkraftsbyggen. Flera olika SMR-koncept utvecklas på olika håll i världen.

Tanken är att kostnaden ska hållas nere genom att reaktorer serietillverkas i moduler fabrik. Modulerna transporteras sedan till sin plats och monteras där, vilket ska leda till en kortare byggtid.

585 kronor per MWh

Rolls-Royce utlovar på sin hemsida att deras minikärnkraftverk kan byggas på fyra år, från första betonggjutningen till elproduktion. Själva monteringen på plats ska ta 500 dagar.

Konceptet bygger på en tryckvattenreaktor och konsortiet hävdar att de kan hålla nere kostnaden genom att använda standardteknik som redan finns i kärnkraftverk världen över. Därför behövs inga prototyper.

Rolls-Royce leder konsortiet UK SMR som utvecklar en modulär version av en tryckvattenreaktor. Foto: Rolls-Royce

Enligt Tom Samson, som leder konsortiet, ska kostnaden för tillverkning och montering av deras reaktor vara jämförbar med havsbaserad vindkraft med cirka 50 brittiska pund per MWh. Det motsvarar ungefär 585 kronor per MWh.

Nu satsar bolagen på att ställa sig först i kön för att få sitt koncept utvärderat av myndigheter i höst. Enligt Financial Times kan granskningen ta upp till fyra år.

Jagar 3,5 miljarder kronor

Konstruktionen är beräknad för en livstid om minst 60 år. Planen är att allt använt bränsle ska lagras vid anläggningen så länge stationen är i drift.

Konsortiet siktar på att bygga minst 16 minikärnkraftverk i Storbritannien på platser där det redan finns eller har funnits kärnkraftverk, rapporterar Financial Times.

Nu är bolagen på jakt efter investerare som vill bidra med 300 miljoner pund, motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor, för att utveckla minikärnkraftverken.

Den brittiska regeringen har redan investerat 18 miljoner pund i konsortiets arbete och har dessutom utlovat ytterligare 215 miljoner pund, rapporterar This is Money.

”Oprövad reaktortyp”

Konsortiets grepp har dock kritiserats. Liksom konventionell kärnkraft ger även denna upphov till avfall som det tar 100 000 år att bryta ned, framhåller tankesmedjan E3G. Och trots att Rolls-Royce trycker på att tekniken är beprövad menar E3G att konceptet är oprövat och kan få svårt att nå lönsamhet, skriver Financial Times.

– Hur ska du få 16 beställningar på en oprövad reaktortyp, och om du inte har beställningar på 16 hur ska du då kunna bygga en fabrik, säger Tom Burke på E3G till tidningen.

Konsortiet heter formellt UK SMR och består av Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory, Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre, Rolls-Royce och TWI.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt