Energi

Bisfenol A kan vara farligare än vi trott

Forskare på Karolinska institutet har tittat närmare på 90 studier där låga doser av bisfenol A har getts till djur. I 82 av dessa konstaterades hälsoeffekter. Bisfenol A finns i plaster i till exempel leksaker och konservburkar. Foto: Colourbox

Den östrogenliknande kemikalien bisfenol A är vanlig och finns bland annat i plastleksaker och konservburkar. Men den kan vara farligare än vad som hittills varit känt. Svenska forskare befarar att den dos som är säker att få i sig kan ligga tusentals gånger lägre än den fastslagna EU-nivån.

Publicerad

Bisfenol A påverkar hormonsystemet och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan. EU har därför förbjudit ämnet i nappflaskor och den svenska regeringen vill förbjuda det i barnmatsburkar.

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har angett hur mycket bisfenol A som är säkert att få i sig, så kallat tolerabelt dagligt intag. Halten ligger på 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Men flera studier har visat hälsoeffekter på djur vid betydligt lägre doser, bland annat påverkan på hjärnans utveckling och en ökad känslighet för bröstcancer och fetma.

Inom Efsa och forskarvärlden pågår därför en diskussion om att hälsoeffekterna kanske inte ökar ju större dosen av bisfenol A är. Effektkurvan skulle i stället kunna se ut som ett U, med störst effekter vid låga och höga doser.

Forskarna Annika Hanberg och Anna Beronius på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet har gått igenom 90 studier där låga doser av bisfenol A har getts till olika djur för att undersöka om kemikalien påverkar djurens hjärnor, beteenden, bröstkörtelutveckling, fortplantningsorgan och fettomsättning. I 82 av undersökningarna påvisades någon form av hälsoeffekt.

Varje enskild studie kan dock kritiseras på något sätt, till exempel när det gäller metodval eller resultatpresentation.

– Men om man ser på dem sammantaget är det så många som pekar åt samma håll, säger professor Annika Hanberg.

Hon och Anna Beronius har valt ut de studier som har minst brister och utifrån dem beräknat att det säkra dagliga intaget ligger någonstans mellan 0,01 och 0,8 mikrogram bisfenol A per kilo kroppsvikt och dag. Det är mellan 60 och 5 000 gånger lägre än Efsas rekommendation.

Hur kan ni komma till en så annorlunda bedömning än Efsa?

– Det beror på att Efsa inte använder sig av de här lågdosstudierna. De bedömer att alla har mer eller mindre svagheter som gör att de inte kan användas som underlag för tolerabelt dagligt intag. Men även om de har brister är de tillsammans ett ganska övertygande underlag, säger Annika Hanberg.

Hon poängterar dock att deras slutsatser inte ska ses som ett förslag till nytt tolerabelt dagligt intag, utan som en uppmaning till forskarvärlden att ta fram bättre underlag för att avgöra om bisfenol A kan ha hälso­effekter även vid låga doser.

Efsa håller på med en ny riskbedömning av bisfenol A och uppger att lågdosstudier nu ska beaktas.

Tolerabelt intag

År 2006 satte EU:s livsmedelsmyndighet Efsa nivån för tolerabelt dagligt intag, TDI, av bisfenol A till 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag.

Tolerabelt dagligt intag är en bedömning av mängden som kan intas under en livstid utan risk.

Efsa har gjort nya genomgångar 2008, 2010 och 2011, som har resulterat i att TDI-nivån har legat kvar.