Energi

Bisfenol A kan vara farligare än vi trott

Forskare på Karolinska institutet har tittat närmare på 90 studier där låga doser av bisfenol A har getts till djur. I 82 av dessa konstaterades hälsoeffekter. Bisfenol A finns i plaster i till exempel leksaker och konservburkar. Foto: Colourbox

Den östrogenliknande kemikalien bisfenol A är vanlig och finns bland annat i plastleksaker och konservburkar. Men den kan vara farligare än vad som hittills varit känt. Svenska forskare befarar att den dos som är säker att få i sig kan ligga tusentals gånger lägre än den fastslagna EU-nivån.

Publicerad

Bisfenol A påverkar hormonsystemet och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan. EU har därför förbjudit ämnet i nappflaskor och den svenska regeringen vill förbjuda det i barnmatsburkar.

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har angett hur mycket bisfenol A som är säkert att få i sig, så kallat tolerabelt dagligt intag. Halten ligger på 50 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Men flera studier har visat hälsoeffekter på djur vid betydligt lägre doser, bland annat påverkan på hjärnans utveckling och en ökad känslighet för bröstcancer och fetma.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här