Energi

Beviset: Ledlampan klarar 40 000 timmar

Christofer Silfvenius Foto: Niklas Dahlskog
Christofer Silfvenius Foto: Niklas Dahlskog

Visst kan en väl-designad led-lampa ge utmärkt ljus i åratal. Det visar vinnaren i lamptävlingen L Prize.

Publicerad

Fyra år har gått sedan Philips Lighting kammade hem det prestigefulla priset L Prize för sin lysdiodslampa som kan ersätta en 60 watts glödlampa. Tävlingen utlystes av amerikanska energidepartementet DOE.

När segraren utsågs i augusti 2011 hade lampan överlevt stresstester i värme och kyla såväl som hög luftfuktighet, vibrationer och elektromagnetiska störningar. Allt för att kunna förutspå hur lampan skulle klara sig över tid.

Efter att tävlingen var avgjord lät myndigheten ett antal exemplar av vinnarlampan lysa vidare. Nu har de varit i drift i mer än 40 000 timmar och ger fortfarande ett väldigt stabilt ljus, enligt DOE.

I genomsnitt har de kvar 95,6 procent av sitt ursprungliga ljusflöde, och förändringen i lampans färg är så minimal att den inte går att urskilja. Ingen av lamporna, som har en effekt på knappt 10 watt, har gått sönder.

- Ett jättebra resultat. De måste ha lagt mycket arbete på både designen och komponenterna, säger Christofer Silfvenius, som ansvarar för svenska Energimyndighetens belysningstester.

Myndigheten ser 15 000 timmar som en normal livslängd för en led-lampa. Men många tillverkare utlovar 25 000 timmar, eller ännu mer.

Christofer Silfvenius vet inte hur vinnarlampan är uppbyggd i detalj, men berättar vilka faktorer som kan ha använts för att göra den så långlivad.

  • Den innehåller antagligen ett stort antal led-chip. Då kan varje chip drivas med lägre ström, vilket minskar chipens åldrande.
  • Mycket fosfor. Dagens vita lysdioder är egentligen blå. Att ljuset ser vitt ut beror på att en del av strålningen omvandlas i ett fosforskikt. Om det sitter ett tjockt lager fosfor på insidan av lampans glas i stället för på led-chipets yta så blir fosforskiktets mer långlivat.
  • Bra drivelektronik. I lampans sockel sitter elektronik som bland annat omvandlar växelströmmen till likström. En mer avancerad elektronikkonstruktion och dyrare komponenter håller längre. Samtidigt minskar flimret.
  • Effektiv kylning. Lysdioder blir varma i drift, och om värmen inte leds bort effektiv så tappar de såväl prestanda som livslängd.

De fyra punkterna kostar alla pengar. För att pressa kostnaderna kan tillverkare välja att snåla in på chip och fosfor eller använda billigare komponenter och kylflänsar.

- Spridningen i kvalitet är stor på marknaden. Det finns både fantastiskt bra och väldigt dåliga lampor, säger Christofer Silfvenius.

Energimyndigheten gör också långtidstester av ledlampor. I myndighetens ljuslabb i Stockholm hänger sedan i höstas tio exemplar vardera av 17 olika lampsorter. Var 1000:e timme mäts ljusflöde och ljuskvalitet upp. Snart är det dags för 3000 timmars-besiktningen, och resultaten kommer att presenteras under hösten.

En annan fråga är om livslängden påverkas av hur ofta man tänder och släcker lampan. Det planerar Energimyndigheten att undersöka i ett kommande projekt.

Gilla Ny Teknik på Facebook