Energi

Berkleyprofessor: Slutförvaret blir en koppargruva

Digby Macdonald. Foto: Lars Anders Karlberg
Digby Macdonald. Foto: Lars Anders Karlberg

Korrosionsexperten Digby Macdonald, professor vid Berkeleyuniversitetet, är kritisk till den svenska metoden att använda kopparkapslar i slutförvaret. <b/> – Det är bättre med vanligt järn, säger han.

Publicerad

Hittills är det bara Sverige och Finland som valt koppar till kapseln som ska omsluta det radioaktiva kärnbränslet som gjort sitt i kärnkraftverken.

– Varför envisas med att använda koppar i stället för vanligt järn eller någon rostfri stållegering? När koppar­priset stiger kommer framtida generationer att se slutförvaren som veritabla koppargruvor, sa Digby Macdonald på Kärnavfallsrådets internationella konferens om de tekniska barriärerna i slutförvaret för använt kärnbränsle i Stockholm förra veckan.

Han upprepade det han sagt flera gånger tidigare:

– Om bentonitleran är så tät som forskarna på Svensk Kärnbränslehantering, SKB, säger, varför då ­använda dyr koppar när man lika gärna kunde använda vanligt segjärn?

Men forskningschefen på de svenska kärnkraftsbolagens gemensamma kärnavfallsbolag SKB, Peter Wikberg, säger till Ny Teknik att man står fast vid kopparkapslarna.

– Vi har lämnat in vår ansökan om slutförvaring och när Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, kommer med sitt utlåtande i början 2016 får vi besked om vi uppfyller säkerhetskraven.

Efter att SKB lämnade in slutförvarsansökan på försommaren 2011 har SSM begärt in ett 70-tal kompletteringar om säkerheten.
Lars Anders Karlberg