Energi

Amerikanska kolkraftverk stänger i rekordtakt

Under presidentvalskampanjen 2016 tog Trump kolindustrin i försvar. Här på ett kampanjmöte i Charleston, West Virginia. Foto: Steve Helber/AP/TT, Matthew Brown/AP/TT
Under presidentvalskampanjen 2016 tog Trump kolindustrin i försvar. Här på ett kampanjmöte i Charleston, West Virginia. Foto: Steve Helber/AP/TT, Matthew Brown/AP/TT

Kolindustrin i USA stängde under 2019 ner kraftverk med en sammanlagd kapacitet på 15 100 megawatt. Ett misslyckande för president Trump, som lovat att jobben ska återvända till landets kolindustri.

Publicerad

Företag i energibranschen har under förra året stängt ner eller omvandlat kolkraftverk med kapacitet för att försörja 15 miljoner hushåll, enligt nya siffror från den amerikanska energimyndigheten EIA. Det är den näst snabbaste nedstängningen någonsin – endast 2015 avvecklades kolindustrin snabbare. Då, under president Obama, försvann kolkraftverk med en kapacitet på 19 300 megawatt.

Den amerikanska kolindustrin har svårt att konkurrera med billigare olja och naturgas som dominerar landets energiförsörjning. Dessutom börjar subventionerad sol- och vindkraft segla upp som en stark konkurrent.

Donald Trump utlovade lättnader

Under president Obama kom flera klimat- och miljölagar till som begränsade kolindustrin. En stark försvarare av kolindustrin gjorde sig dock till känna under presidentvalskampanjerna 2016, då Donald Trump lovade lättnader i regleringar och att jobben skulle återvända till de delar av landet där kolindustrin lagt ner.

Men om målet var att stoppa nedstängningen av kolkraftverk har Trump alltså misslyckats. Sedan han blev president i januari 2017 har kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet på 39 000 megawatt lagts ner i landet. Om utvecklingen fortsätter i samma takt under året kommer nedstängningarna under Trump att ha gått snabbare än under Obamas andra mandatperiod.

Koldioxidutsläppen minskar

Några officiella siffror för USA:s koldioxidutsläpp under 2019 har inte kommit, men en uppskattning från analysföretaget Rhodium Group visar att de under 2019 föll med 2,1 procent, mycket tack vare nedlagda kolkraftverk. Rhodium Group spår dock att det framöver kommer att vara svårt att minska utsläppen lika snabbt eftersom de kvarvarande kolkraftverken är marknadsmässigt konkurrenskraftiga.

USA:s energiförsörjning

USA:s tillgång till energi 2018 – det vill säga landets produktion plus import, minus export.

Olja: 805 565 ton oljeekvivalenter

Naturgas: 705 378 ton

Kol: 316 876 ton

Kärnkraft: 219 216 ton

Biobränslen och avfallsförbränning: 107 251 ton

Vattenkraft: 25 289 ton

Vindkraft, solkraft, med mera: 44 915 ton

Källa: Internationella Energirådet, IEA