Energi

"Världens sista kolkraftverk byggs snart"

Ett kolkraftverk i Tyskland. Foto: TT

De globala energiinvesteringarna låg förra året ganska stilla vid 1,8 biljoner dollar (ungefär 17.000 miljarder kronor), uppger Internationella energirådet (IEA) i sin årsrapport.

Publicerad

Fossila satsningar ökade och förnybart minskade. Ändå kan slutet anas för det smutsiga kolet.

För klimatet ses det som oroande att satsningarna på nya naturgas- och oljefält ökade med 4 procent, samt att nya kolprojekt ökade med 2 procent. Särskilt som ökningen för kolet är den första sedan 2012, och investeringarna i förnybar energi samtidigt minskade med 2 procent.

IEA, som ingår i samarbetsorganisationen OECD, påpekar dock att de fossila satsningarna delvis görs för att hålla kvar produktionen på samma nivåer - det blir alltså allt dyrare och besvärligare att utvinna fossila bränslen. För förnybart gäller det omvända. Priserna för nya anläggningar sjunker, varför beloppen kan minska men energiproduktionen från sol och vind öka.

Tvekan märks

Även en fördröjningseffekt märks. Beslut om kolsatsningar från tidigare år träder i kraft, medan nu en allt större tvekan märks. "Besluten om att investera i koleldade kraftverk sjönk till den lägsta nivån detta århundrade, och nedläggningarna ökade, men ändå fortsatte mängden kolkraftsanläggningar att växa, särskilt i Asiens utvecklingsländer", heter det.

Och råvaruanalytikern David Fickling ser en tydlig trend, som han menar innebär att "världens sista kolkraftverk byggs snart".

Sedan 1800-talet

Av IEA-rapporten framgår att investeringsbesluten för ny kolkraft har rasat med hela tre fjärdedelar de senaste tre åren, från 88 GW 2015 till 22 GW 2018. I en krönika hos Bloomberg påpekar Fickling att det därmed stängdes fler ålderstigna kolverk än vad som godkändes nya under förra året. "Nästan säkert första gången det händer på en generation, och kanske första gången sedan 1800-talet", skriver han, och menar att trenden innebär att en smutsig, omodern teknikform därmed snart är dödsdömd.

IEA-chefen Fatih Birol kommenterar dock att omställningen går för långsamt:

"Kontentan är att världen inte investerar tillräckligt i traditionell försörjning för att upprätthålla dagens konsumtionsmönster, men heller inte investerar tillräckligt i renare energitekniker för att byta kurs. Hur man än ser på det bygger vi upp risker för framtiden".