Energi

ABB uppgraderar elnät i Los Angeles

ABB levererar ett nytt styrsystem till Los Angeles elnät. Uppgraderingen innebär att kapaciteten i systemet ökar med 25 procent.

Publicerad

Ordern är värd nästan 680 miljoner kronor och beställare är Los Angeles Department of Water and Powers (LADWP).

Målet är att öka kapaciteten i det 22 år gamla Intermountain Power Project Southern Transmission System (IPPSTS) med 25 procent till 2 400 megawatt fram till 2010.

Uppgraderingen ska också hjälpa LADWP att öka andelen grön el i nätet. Tanken är att 20 procent av den el som bolaget levererar till sina kunder inom ett par år ska komma från förnybara energikällor.

- Genom att vi ökar kapaciteten i nätet kan vi föra in mer el från den vindkraft som produceras i staterna runt Kalifornien, säger Claes Scheibe, chef för ABBs HVDC-enhet.

Det högspända likströmssystemet (HVDC) kommer att utrustas med kontroll- och skyddssystemet MACH2, effektiva kylsystem för ventilerna som omvandlar spänningen från växelström till likström och tillbaka, samt ytterligare AC-filter som förbättrar kvaliteten på kraftförsörjningen.

Merparten av leveransen produceras av ABB i Ludvika.

IPPSTS löper från södra Kalifornien till centrala Utah. Systemet består av två nästan 80 mil långa kraftlänkar med en strömriktarstation i varje ända.