Energi

230 meter högt vindkraftverk kollapsade i Sverige

Arkivbild på vindkraftverk i Piteå. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Arkivbild på vindkraftverk i Piteå. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ett 230 meter högt vindkraftverk har kollapsat norr om Jörn i Skellefteå kommun. Hela tornet gav vika och kraschade i marken. Nu ska danska tillverkaren Vestas gå igenom alla vinkraftverk på platsen.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om tidigare vindkraftsolyckor.

Samtliga vindkraftverk i vindkraftsparken ska nu undersökas ett och ett.

– Som en extraordinär säkerhetsåtgärd pausar vi uppstarten av de andra 16 vindkraftverken också. Nu ska vi inspektera alla individuellt. När vi har en bra översikt över statusen på varje turbin så ska vi överväga om det är säkert att återstarta dom, säger Anders Riis, kommunikationschef på danska tillverkaren Vesta, till Sveriges Radio Västerbotten.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som vindkraftverket gav vika och föll mot marken. På bilder som tidningen Norran har tagit del av syns hur tornet vikt sig några meter ovanför marken och sedan har turbinhus, torn och blad kraschat ned.

Vindkraftsparken Aldermyrberget är en byggarbetsplats och den 17 kraftverk som ingår var tänkta att tas i drift i december, då i regi av företaget WPD Onshore.

– Det här skedde sent när inga byggarbetare var på platsen, så det är ingen som är skadad, vilket är det viktigaste, säger företagets vd Maria Röske.

Det kollapsade tornet upptäcktes av en person som skulle ploga på platsen.

– Jag ska inte spekulera men det måste vara något konstruktionsfel, tänker jag. Men det är det här man får utreda, hur kunde det här hända. Vindkraftverk är ju inget nytt, det har ju byggts tusentals i Sverige, säger Maria Röske, som arbetat i branschen i 18 år, och kallar det en mycket ovanlig händelse, säger Maria Röske.

– Jag har aldrig hört att det har hänt i Sverige.

Men olyckor med vindkraftverk har skett tidigare i Sverige. 2015 välte ett vindkraftverk från Vestas söder om Vetlanda. Statens haverikommission utredde händelsen och kom med sin rapport två år senare.

Vid flera tillfällen har rotorblad lossnat från vindkraftverk. I maj rasade delar av ett vindkraftverk i Ersträsk utanför Piteå ned.

”Viktigare att göra rätt än snabbt”

I Jörn är byggarbetsplatsen är avspärrad och ligger inte i närheten av någon bebyggelse, och Maria Röske försäkrar att det inte är någon fara för allmänheten.

Kommunikationschef Anders Riis på Vestas säger till nyhetsbyrån Ritzau att det kan dröja innan man vet vad som har orsakat olyckan.

– Det finns många faktorer som spelar in, och innan vi till exempel går in i området behöver vi någon som bedömer om det är säkert eller om tornet ska kapas först. Så det är lite besvärligt, men det är viktigare att göra det rätt än snabbt, säger Anders Riis till Ritzau enligt Dagens industri.