19 får gå från framtidsfabrik i Piteå

2012-10-09 14:17  

Samtliga 19 anställda vid Chemrec i Piteå har sagts upp. Bolaget är till salu och framtiden för företagets biodrivmedel ur svartlut är nu oviss.

Enligt Piteå-Tidningen är Chemrec till salu och samtliga 19 anställda uppsagda. Anledningen är, enligt tidningen, osäkerheter kring lagstiftningen för biodrivmedel som gör det omöjligt att kommersialisera Chemrecs produkt: biodrivmedel ur svartlut.

I maj rapporterade Ny Teknik om ett tungt bakslag för företaget när Domsjö Fabriker drog sig ur miljardsatsningen på en fullskalig anläggning för biodrivmedel av svartlut i Örnsköldsvik.

Till Ny Teknik sa då Chemrecs vd Max Jönsson

- Det är tråkigt men vi arbetar på andra projekt både i Sverige, USA och i Kina. Dessa har dock inte kommit lika långt, men vi är övertygade om att vi kommer att hitta en ny partner.

I demonstrationsanläggning i Piteå tillverkades då 3-4 ton bio-DME per dag. Det mesta av produktionen gick till att förse Volvos testflotta med bränsle.

Enligt Piteå-tidningen väntas Energimyndigheten fatta beslut om vidare projektfinansiering i slutet av november.

Ägarna har dock valt att säga upp de anställda. De kan dock komma att återanställas om man hittar en ny ägare.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt