170 svenska miljoner i jättesatsning på solceller i Afrika

2021-10-18 07:30  
Miljontals solceller ska sättas upp i Sahelområdet i Afrika. På bilden syns solceller på annan plats. Arkivbild. Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Sverige ska bidra till bygget av solceller i Sahelområdet, söder om Sahara, med totalt 170 miljoner kronor. ”Många av oss har någon gång tänkt: Borde man inte kunna smälla upp miljoner av solceller i Saharaöknen? Det är det som sker nu”, säger biståndsminister Per Olsson Fridh.

Pengarna ska gå till Afrikanska utvecklingsbankens projekt "Desert to power", som ämnar att ge 250 miljoner människor i länderna i Sahelområdet tillgång till grön energi.

Det ska ske genom uppförandet av solceller i området, som geografiskt sträcker sig som ett band från Senegals kust mot Atlanten i väst hela vägen österut till Sudans kust mot Röda havet.

– Det en region där klimatfrågan är förknippad med både fattigdom och konflikt, säger Per Olsson Fridh till TT.

Läs mer: Slog nytt solcellsrekord – bytte silver till koppar

Ska minska stora fossilberoendet

Enligt Afrikanska utvecklingsbanken kommer projektet att kosta ungefär 8,3 miljarder kronor. Regeringen har beslutat att bistå med 100 miljoner i år och 70 miljoner nästa år. Därutöver kommer den statliga biståndsmyndigheten Sida att ställa ut garantier för mer pengar i framtiden.

– Det här är en region som är fullkomligt beroende av fossil energi. Olja, kol men också träd. Avskogningen är ganska brutal, för man eldar till värme i hemmet. Tillgången till solenergi kommer att minska fossilberoendet men också minska avskogningen, vilket är otroligt viktigt för att minska utbredningen av öknen, säger Olsson Fridh.

Så används klimatbiståndet

Många av länderna i området subventionerar enligt Fridh kraftigt traditionell energiproduktion – exempelvis kol- och oljekraft – och det här projektet kan frigöra de pengarna till annat.

– Det är ett väldigt konkret exempel på hur klimatbistånd kan användas både för konkret fattigdomsminskning och energiomställning i en region av världen som är djupt drabbad av fossilberoendet. Energisektorn är i de här länderna präglad av korruption och bidrar till konflikter och terror, säger Olsson Fridh.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt