Energi

160 miljoner till svensk fönsterfolie

En tunn elektrokrom folie reglerar automatiskt hur mycket ljus och värme som släpps in genom fönstret. Bilden är tagen i Chromogenics renrumsanläggning i Uppsala. Foto: Chromogenics

En fönsterfolie som automatiskt reglerar ljus- och värmeinsläpp kapar elnotan för kylning. Svenska Chromogenics satsar 160 miljoner kronor i en ny pilotfabrik för sin elektrokroma folie.

Publicerad

Uppsalaföretaget Chromogenics har utvecklat en plastfolie som gör det möjligt att elektriskt reglera hur mycket ljus och värme som den släpper igenom. Tanken är att den ska lamineras på fönster för att minska energibehovet för kylning i byggnader. Kylkostnaden kan därmed i bästa fall halveras, enligt företaget.

Nu satsar Chromogenics cirka 160 miljoner kronor för att bygga en pilotfabrik till sina så kallade elektrokroma folier. Tillverkningen ska göras i en rulle-till-rulle-process där en 180 centimeter bred plastfilm löper från en rulle till en annan och däremellan sputtras med det elektrokroma materialet. Den färdiga folien är endast 0,4 millimeter tjock. 0,35 millimeter är den ursprungliga plasten, medan det elektrokroma skiktet på 0,05 millimeter byggs upp av fem olika lager.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här