10 punkter för att rädda klimatet

2014-09-16 05:05  
Koldioxod-nivåerna behöver sänkas. Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Klimatet kan räddas utan att tillväxt och jobb hotas. Det är slutsatsen i en ny internationell rapport. Men det närmaste 15 åren blir kritiska. Tio åtgärder behövs.

Den uppmärksammade Stern-rapporten, som kom för åtta år sedan, jämförde kostnaderna för att göra eller inte göra något åt klimatförändringarna. Den här veckan presenteras uppföljaren. Projektet the New Climate Economy, med miljöminister Lena Ek som initiativtagare, visar i en ny rapport att det går att minska växthusgaserna och samtidigt upprätthålla tillväxten.

Men det är bråttom. Investeringarna som görs de närmaste 15 åren blir kritiska för att den globala uppvärmningen ska stanna vid två grader. I rapporten ”Better Growth, Better Climate" uppmanas världens ledare till tio åtgärder:

 • Låt alla ekonomiska beslut genomsyras av klimatfrågan.
 • Förhandla fram en ny, långsiktig, global klimatöverenskommelse.
 • Fasa ut subventionerna för fossila bränslen. Enligt rapporten är de sex gånger högre globalt än subventionerna för förnybara bränslen.
 • Sätt ett förutsägbart pris på koldioxid.
 • Minska kostnaderna för investeringar som minskar koldioxidutsläppen.
 • Satsa tre gånger mer på forskning och utveckling inom förnybar energi än i dag.
 • Bygg tätare städer med väl utbyggd kollektivtrafik.
 • Stoppa all skogsskövling till 2030.
 • Återställ minst 500 miljoner hektar förlorad skogs- och jordbruksmark till 2030.
 • Accelerera avvecklingen av kolkraft.

- Man ska komma ihåg att detta är en global åtgärdslista. Olika beslut krävs i olika länder, säger Per Klevnäs, projektledare vid Stockholm Environment Institute, ett av sex forskningsinstitut i världen som deltagit i arbetet med rapporten.

Merkostnaderna för att välja teknik som minskar klimatrisken uppskattas till 4,5 procent. Samtidigt fås en rad positiva effekter som mindre trafikstockningar och bättre luftkvalitet.

Allt fler länder uppmärksammar de höga kostnaderna för luftföroreningarna, skriver rapportförfattarna. I de 15 länder som bränner mest fossila bränslen uppskattas de till mer än fyra procent av BNP.

- Priset stiger hela tiden för att inte göra något åt klimatet, sa Felipe Calderón, Mexikos före detta president och ordförande för den kommissionen som står bakom rapporten.

Han hoppas att både politiker och företagsledare ska ta till sig budskapet att det fortfarande finns en möjlighet att bygga långsiktig tillväxt samtidigt som klimatriskerna minskar.

Läs rapporten här: newclimateeconomy.report

Initierat av Lena Ek

 • Miljöminister Lena Ek är initiativtagare till projektet New Climate Economy, som leds av den globala kommissionen för ekonomi och klimat.
 • Den består av 24 ledare från regeringar, företag, finans- och ekonomisektorn i 19 länder. Ordförande för kommissionen är Felipe Calderón, Mexikos före detta president.
 • En årslång studie har genomförts av forskningsinstitut från flera länder. Från Sverige har Stockholm Environment Institute deltagit och haft ansvar för energi, luftföroreningar och städer. En panel av ekonomer under ledning av Lord Nicholas Stern har bidragit med rådgivning.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt